Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Male zalihe kukuruza

    Do nove berbe kukuruza u septembru u Sjedinjenim Američkim Državama ova žitarica će imati nepredvidljivu cenu, tvrde eksperti i navode da će zaliha biti na niskom minimumu od 123 miliona tona.
     
    Ako se ovo dogodi u oktobru, to će značiti da je ova količina dovoljna za potrošnju u svetu za samo 52 dana, saznaje „AgroServis”.

    Situaciju neće poboljšati ni berba kukuruza koja ovih dana počinje u Argentini i Brazilu. Ozbiljna suša u Centralnoj i Južnoj Americi upozorila je analitičare na opreznost u prognozama.

    Cena kukuruza koja se na američkom kontinentu pominje kao očekivajuća je 23,23 dinara po kilogramu. Prema komentaru stručnjaka u Evropi, ova cena nije konkurentna za ovo tržište, ali je znak da će kukuruz i dalje imati visoku cenu i značajan promet.

    Koliko će žitarice, pa i kukuruz, uticati na cenu hrane u svetu, u FAO (organizacija Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu) još uvek nemaju prognozu, sastavljenu prema aktuelnim kretanjima na tržištu, ali su saopštili da je hrana u februaru poskupila i da se očekuje manji rod pšenice, za oko 1,5 odsto, u odnosu na prošlogodišnji rekordni rod od oko 700 miliona tona.
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE