Lagard: Svetska privreda se stabilizuje, ali kriza nije okončana - BIZlife

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Lagard: Svetska privreda se stabilizuje, ali kriza nije okončana

  Šef Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristin Lagard izrazila je uverenje da se svetska privreda polako stabilizuje, ali je i upozorila da borba protiv privredne krize još nije okončana.
   
  “Svetska privreda se pomakla sa ivice ponora i imamo razloga da budemo optimistični”, rekla je šefica MMF-a na “Kineskom forumu za razvoj 2012.” u Pekingu, a preneo je radio Dojče Vele.
   
  Lagardova je upozorila da je, uprkos optimizmu, i dalje potrebno biti na oprezu. Šef MMF-a je pozvala na dodatne finansijske reforme, ocenjujući da su pokrenute reforme već urodile plodom, iako je proteklih nekoliko meseci za svetsku privredu bilo veoma teško.
   
  Prema njenom obrazloženju, mnoge države u svetu i dalje su prezadužene, a samo u evrozoni se 23 odsto domaćeg bruto proizvoda troši na otplatu dugova u javnom sektoru i na banke. U dodatne “ključne rizike”, Lagardova je uvrstila i srednjoročni pad privrednog rasta u zemljama u razvoju i sve veću cenu nafte na svetskom tržištu.
   
  Lagardova je pohvalila kinesko rukovodstvo zbog mera koje sprovodi u cilju podsticanja privrede, jer je i to doprinelo stabilizaciji svetske ekonomije. “Svi smo mi međusobno povezani i sve nas dotiče političko delovanje drugih”, naglasila je šefica MMF-a.
   
  Njen savet Pekingu je da se više osloni na inostrano tržište, ali ne previše na investicije i izvoz, ocenjujući da bi kineska privreda trebalo da se pomogne “skromnim” finansijskim inekcijama.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE