Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Puštena u rad najveća solarna elektrana u Hrvatskoj

    Kompanija Adria Sol iz Kukuljanova, nedaleko od Rijeke, izgradila je na krovu fabrike za preradu soli u Industrijskoj zoni Kukuljanovo do sada najveću solarnu elektranu u Hrvatskoj, ukupne snage 283 kWp.
     
    Objekat na čijem se krovu nalazi taj fotonaponski sistem u vlasništvu je grupe Ma.Co.T., s kojom je Adria Sol vlasnički povezana. Ukupna investicija prelazi pola miliona evra, a očekuje se da se ova investicija otplati nakon šest godina. Svu proizvedenu električnu energiju elektrana predaje u elektroenergetsku mrežu. Očekivana godišnja proizvodnja iznosi više od 300 hiljada kilovat časova, što bi bilo dovoljno za oko 100 domaćinstava električnom energijom.

    Osim tog projekta, Adria Sol instalirala je još veću solarnu elektranu (315 kWp) u privrednoj zoni Čaporice, nedaleko od Trilja, takođe na krovu u vlasništvu grupe Ma.Co.T., te se uskoro očekuje puštanje u rad, odnosno priključak na elektroenergetsku mrežu. Za gradnju Solarne elektrane Čaporice korišćena je ista tehnologija i oprema kao i za Solarnu elektranu Kukuljanovo.

    ‘Administrativna procedura potrebna za realizaciju ovih projekata trajala je skoro godinu dana. Bilo bi korisno za hrvatsku privredu da se ubrza administrativna procedura te da traje najviše nekoliko meseci, kao što je slučaj u EU. Malo dobre volje i koordinacije među institucijama doprinelo bi, pomoću ovakvih projekta, zapošljavanju i ekonomskom rastu Hrvatske’, stoji u saopštenju kompanije Adria Sol.

    Uskoro se planira završetak radova i na nekoliko manjih solarnih elektrana na krovovima porodičnih kuća.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE