Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Do 2015. niče 60 novih nuklearnih reaktora, najviše u Kini

    Svetska nuklearna asocijacija (WNA), sa sedištem u Londonu, objavila je da će do kraja 2015. u 14 država biti izgrađeno više od 60 nuklearnih reaktora, od kojih će Srbiji biti nabliža nuklearka “Mohovce” u Slovačkoj sa dva nova reaktora u narednoj godini.
     
    Prema WNA, kapacitet nuklearne energije na globalnom nivou “raste konstantno, ali ne dramatično”, a sve to uprkos prošlogodišnjoj havariji japanske nuklearke “Fukušima”, koja je usledila nakon zemljotresa i cunamija.
     
    Najveći broj novih atomskih postrojenja biće izgrađen upravo u Aziji, a samo Kina bi do kraja 2015. trebalo da ima 42 reaktora ukupne snage 42,7 gigavata električne energije.  To je tačno tri puta više od broja nuklearki kojima Kina rapolaže sada – 14 reaktora čija je ukupna snaga 11,9 gigavata. Već ove godine taj broj bi trebalo da poraste na 17, u 2013. na 24, godinu dana kasnije na 34, dok će na kraju 2015. Kina iz nuklearki dobijati četiri puta više električne energije nego što je to trenutno slučaj. U međuvremenu bi i Tajvan, kojeg Kina ne priznaje, 2014. trebalo da izgradi nuklearni reaktor “Lungmen 1”.
     
    Pored azijskog regiona gde će novi reaktori nići u Indiji, Iranu i Južnoj Koreji, nova nuklearna postrojenja naručena su ili planirana i u SAD i Rusiji. U Americi će pored toga biti aktuelni programi za produženje “života” reaktora koji bi trebalo da omoguće održavanje postojećih nuklearnih kapaciteta u toj zemlji.

    U ovoj godini tri nova reaktora planira Kanada, a jedan i Argentina. Planove za izgradnju novih reaktora imaju i Bugarska, Češka, Rumunija, Finska, Francuska, Ukrajina i Turska.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE