Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Peking ne želi „solarni rat“ sa SAD

    Kina je pokušala da smiri trgovinski spor sa SAD nakon što je Vašington neočekivano uveo niske carine na uvoz solarnih panela iz Kine.
     
    Peking ukazuje da te dažbine neće poremetiti njihove međusobne veze, uprkos tome što su kineski državni mediji ocenili da ta mera predstavlja protekcionizam. SAD su saopštile da će uvesti carine od 2,9 do 4,73 odsto na uvoz kineskih solarnih ćelija i panela, kao preliminarnu meru posle istrage o tome da li kineske kompanije dobijaju nepravičnu državnu finansijsku podršku.
     
    Energetski analitičari su očekivali da uvoz kineskih solarnih panela bude pogođen preliminarnim carinama od 20 do 30 odsto, a Kina je očekivala carine do 10 odsto. Američke kompanije su optuživale Kinu da nepravično subvencioniše svoj sektor solarne energije radi sticanja preimućstva na tom unosnom tržištu. 

    „Normalno je da dve strane imaju neslaganja i različite poglede“, izjavio je portparol kineskog ministra spoljnih poslova Hong Lej i dodao da „ne bi trebalo da dozvolimo da takva trvenja naruše snažan razvoj kinesko-američkih odnosa“, pozvavši na pregovore radi razrešenja trgovinskih sporova. 

    Akcije nekih kineskih solarnih kompanija su danas ojačale na domaćim berzama posle uvođenja nižih američkih carina od očekivanih. Zvanična kineska novinska agencija Sinhua je i pored nižih carina upozorila Vašington da se ne okreće protekcionizmu. „Kaznene carine, niske ili visoke, narušiće normalne trgovinske odnose i prete da osujete proces krhkog globalnog ekonomskog oporavka“, ukazala je Sinhua. 

    Kineski proizvođači su odbacili nalaze SAD u istrazi i optužili Vašington za postavljanje prepreka trgovini. Najveći svetki proizvođač solarnih panela Santeh je ukazao da je njegov uspeh zasnovan na „slobodnoj i pravičnoj“ konkurenciji.
     
    „Unilateralne trgovinske barijere, bilo one velike ili male, dalje će odložiti našu tranziciju sa fosilnih goriva“, kazao je komercijalni direktor te kineske kompanije Endrju Bibe.
     
    Još jedna kineska kompanija „Jingli solar“ stala je u odbranu svoje poslovne prakse. „Mi ne dampingujemo, niti smatramo da smo nepravično subvencionisani“, izjavio je izvršni direktor američke podružnice te firme Robert Petrina. 

    Američko ministarstvo trgovine će u maju objaviti nove nalaze paralelne istrage o tome da li kineske kompanije dampinguju, odnosno izvoze solarne ćelije u SAD po niskim cenama. Vašington je uvođenjem carina na uvoz solarnih ćelija i panela iz Kine pojačao napore za zaštitu domaćih proizvođača od jeftinih kineskih proizvoda za koje takođe tvrdi da imaju korist od veštački potcenjenog kursa kineskog juana. 

    Ubrzana ekspanzija kineskih kompanija dovela je do zasićenosti tržišta solarnih panela, što je prošle godine dovelo do naglog sniženja cena tih proizvoda i primoralo neke američke kompanije, uključujući Solindru, na bankrot. Više od 90 odsto zarade kineskih proizvođača solarnih panela zavisi od izvoza, a SAD su njihovo drugo po veličini tržište, posle Evropske unije. 

    SAD su u 2011. iz Kine uvezle solarnih ćelija i panela za 2,8 milijardi dolara, što je znatno povećanje u odnosu na vrednost od oko 1,2 milijarde dolara godinu dana ranije.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE