Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    NS: Ukradenom strujom mogao bi se snabdeti čitav grad

    Na području Novog Sada prošle godine je neovlašćeno potrošeno, odnosno ukradeno, oko 120 miliona kilovat-sati električne energije, kojom bi se mogao snabdeti čitav jedan grad sa više od 26.000 domaćinstava, izjavio je direktor „Elektrodistribucije Novi Sad“ Mirko Majstorović.
     
    Prema aktuelnoj ceni od 5,89 dinara za kilovat, bez PDV-a, ukupna vrednost lane ukradene struje na području Novog Sada veća je od sedam miliona evra, rekao je on i dodao da bi se, na osnovu tog parametra, moglo izračunati da krađa električne energije na području „Elektrovojvodine“ odnese čitavih 30 miliona evra godišnje.
     
    Napomenuvši da ne može da navede precizno koliki su takvi gubici na nivou Srbije, Majstorović je istakao da, upoređujući podatke za Vojvodinu, vrednost ukradene električne energije „sigurno nije manja od 150 miliona evra godišnje“, pogotovo ako se ima u vidu ruralnost i razuđenost distributivne mreže.
     
    S problemom krađe struje suočeni su i u zemljama okruženja, pa i čitave Evrope, ali on u Srbiji dugo traje i znatno je drastičniji pa je stoga „Elektroprivreda Srbije“ (EPS) pre tri godine „objavila rat“ toj pošasti, podsetio je Majstorović i naglasio da se struja ne krade samo od elektrodistribucija nego od svih građana.
     
    Ti ogromni troškovi kad-tad moraju biti namireni i zato je u interesu čitavog društva da se spreči neovlašćeno korišćenje električne energije i da odgovaraju oni koji to rade, rekao je Majstorović i napomenuo da je „Elektrodistribucija Novi Sad“, sa svojim „specijalnim ekipama“ za otkrivanje krađe struje u protekloj godini postigla odlične rezultate, najbolje u zemlji.
     
    U odnosu na prethodnu godinu lane su na tom području smanjeni netehnički gubici električne energije, nastali kao posledica krađe, za 1,25 procenata, što je oko 30 miliona kilovat sati ili vrednost od oko 202 miliona dinara, kazao je Majstorović.
     
    Prema podacime „Elektrodistribucije Novi Sad“ prošle godine je na području Novog Sada otkriveno 1.123 krađe električne energije u ukupnom iznosu većem od 21 milion kilovatsati, odnosno za oko 173 miliona dinara.
     
    Majstorović je naglasio da bi u našoj zemlji trebalo da bude stvoren „mnogo čvršći ambijent za sankcionisanje delikta koji se naziva krađa struje“ i napomenuo da je, prema njegovim saznanjima, lane samo četiri kradljivca uslovno kažnjeno a više od 1.000 takvih predmeta je još nerešeno. On je napomenuo i da su zbog krađe struje naplaćene svega tri novčane kazne što govori o tome da se ta kriminalna aktivnost neadekvatno tretira i da stoga mnogi krađu struje shvataju kao „isplativ posao“.
     
    Direktor „Elektrodistribucije Novi Sad“ je predočio nekoliko načina i modela po kojima se „dovitljivi“ potrošači snalaze kako bi trošili struju a da je ne plate i naveo da je u Subotici otkrivena mala fabrika za proizvodnju „uređaja“ i alata za krađu struje. Na području Novog Sada je nedavno uhvaćena „mobilna ekipa“, koja je imala posebno opremljen „servis-auto“ i išla od kuće do kuće nudeću „uslugu“ krađe električne energije za odgovarajuću nadoknadu, rekao je Majstorović.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE