Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Sekulić: U aprilu prva rešenja o povraćaju imovine

    Direktor Agencije za restituciju Strahinja Sekulić najavio je danas da već u aprilu očekuje donošenje prvih 20-ak rešenja o povraćaju oduzete imovine u naturi.
     
    „Nadam se da ću već u aprilu imati prva prvostepena rešenja za povraćaj imovine u naturi, ako ne bude nekih masovnih žalbi, a ne bi bilo dobro da ih bude mnogo, jer bi to obesmislilo ovaj postupak,“ rekao je Sekulić, za okruglim stolom „Restitucija i zakon o planiranju i izgradnji“.
     
    On je precizirao da je već zakazao prve rasprave za povraćaj imovine u naturi u centralnim beogradskim opštinama i dodao da treba da prođe zakonski rok do 2014. godine, da počnu da se isplaćuju i prva obeštećenja.
     
    Država Srbija je predvidela da gornji limit za obeštećenja iznosi dve milijarde evra, pošto se mora voditi računa o makroekonomskoj stabilnosti zemlje, podsetio je Sekulić i naglasio da je to nešto što država može da isplati, ali da će se, gde god bude moguće, restitucija obavljati u naturalnom obliku.
     
    „Očekujem da ćemo prvo i najbrže rešavati pitanja vezana za onu imovinu koja je u vlasništvu gradova i opština, kod kojih se znaju stari vlasnici i gde nije bilo privatizacija“, rekao je Sekulić i naglasio da javna preduzeća jako dobro sarađuju na tom poslu i da žele da izađu u susret da bi se ta pitanja što brže rešila.
     
    U Srbiji se očekuje podnošenje oko 150.000 zahteva za povraćaj oduzete imovine, a značajan deo restitucije će biti obavljen u Vojvodini, što se odnosi na imovinu mađarske nacionalne manjine i na podunavske Nemce, koji su od 1945. godine proterani iz Banata i Bačke, kazao je on na skupu u organizaciji Privredne komore Beograda.
     
    „Strane ambasade i konzulati se mnogo interesuju za ta pitanja, kako bi se što bolje ostvarila prava i interesi njihovih državljana“, rekao je Sekulić i dodao da je od početka godine imao osam sastanaka sa predstavnicima stranih ambasada u Srbiji.
     
    On je ukazao da je Srbija za potrebe restitucije izdvojila najviše u poređenju sa drugim zemljama okruženja i naveo da je, na primer, Hrvatska za tu svrhu izdvojila oko 500 miliona evra, a Mađarska samo oko 100 miliona evra.
     
    U Sloveniji postupak restitucije traje 18 godina, a u Hrvatskoj je šest godina odlagana primena zakona o restituciji, naveo je on i dodao da je Srbija predvidela da taj posao treba da radi 250 zaposlenih, a možda će taj broj biti i povećan u zavisnosti od potreba.
     
    Neće biti lako podnosiocima zahteva s obzirom na obimnu dokumentaciju koju će morati da podnesu, ali će Agencija za restituciju učiniti sve što je u njenoj nadležnosti da pomogne podnosiocima zahteva, ocenio je Sekulić.
     
    „Reč je o složenom poslu koji ne može trajati kratko, ali ćemo se truditi da radimo brzo“, rekao je on i podsetio da je i u pravnom smislu ta materija složena.
     
    Postupak restitucije je u pravnom smislu vraćanje na stanje od pre više od 60 godina, taj postupak je sam po sebi kontroverzan i sa sobom nosi mnogo problema, napomenuo je on.
     
    Sekulić je naglasio i da „restitucija u Srbiji ne može biti u potpunosti ostvarena, jer je nemoguće vratiti vreme unazad“, ali je država predvidela da uradi ono što može, kroz naturalnu restituciju i novčana obeštećenja.
     
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE