Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Lakši promet poljoprivrednih proizvoda Srbije i RS

    Ministri poljoprivrede Srbije i Republike Srpske Dušan Petrović i Miroslav Milovanović potpisali su danas u Šapcu sporazum o tehničkoj saradnji, zahvaljujući kome će biti olakšan međusobni promet poljoprivredno-prehrambenih proizvoda.

    Potpisani ugovor odnosi se na saradnju u veterinarskoj, fitosanitarnoj i oblasti bezbednosti hrane i hrane za životinje. Ministar Petrović izjavio je posle potpisivanja da ugovor stupa na snagu od danas, precizirajući da se odnosi na obostrano priznavanje nalaza akreditovanih laboratorija u Srbiji i Republici Srpskoj.

    Ističući da je time potpisan deo sporazuma sa Bosnom i Hercegovinom, on je izrazio nadu da će uskoro biti potpisani slični ugovori i sa federacijom i celom BiH. Petrović je napomenuo da je Srbija u proteklih nekoliko meseci potpisani takvi ugovori sa Makedonijom i Crnom Gorom.

    Ovaj sporazum će olakšati trgovinu hranom i poslovanje poljoprivrede i prehrambene industrije, rekao je on i naglasio da će to pre svega biti značajno za mala i srednja preduzeća jer će pojednostaviti potrebne procedure i uštedeti privredi vreme i novac. Petrović je napomenuo da su Srbija i Republika Srpska „imale izvanrednu razmenu u 2011. u trgovini prehrambenim proizvodima, te da je je njena vrednost iznosila više od 215 miliona evra“. On je rekao da je siguran da će olakšavanje trgovinskih procedura omogućiti još veći iskorak u 2012. u toj oblasti saradnje.

    Ministar Milovanović naveo je da je pravni osnov za potpisivanje današnjeg sporazuma ugovor o paralelnim i specijalnim odnosima Srbije i Republike Srpske koji je zaključen u septembru 2006. On je takođe naglasio da će današnji ugovor omogućiti lakše procedure za međusobnu razmenu roba.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE