Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Dijaspora gradi elektranu na biogas

    Srpska dijaspora iz SAD investiraće oko milion evra u izgradnju elektrane na biogas u okolini Ćuprije, a radovi će početi do kraja ove godine.
     
    Protokol o saradnji sa lokalnom samoupravom već je potpisan, a predviđeno je da se „zeleni“ kilovati dobijaju iz biomase sa obližnjih polja.
     
    Elektrana na biogas imaće snagu jednog megavata, gradiće se u ataru Batinca i imaće sopstvenu proizvodnju biomase na 250 hektara, dok će još 30 tona dnevno otkupljivati od zemljoradnika po fiksnoj ceni u evrima. Višak toplote iz generatora grejao bi staklenike ili grad, a humus kao nuzproizvod, bio bi vraćan na njive ili prodavao na tržištu. 

    Ministar vera i dijaspore Srđan Srećković istakao je da je to jedna od najznačajnijih investicija srpske dijaspore u matici i pozvao ostale uspešne ljude iz rasejanja da ulažu u Srbiji. 

    „U Nemačkoj već ima 6.000 mini-elektrana na biogas, a u Češkoj 3.000, Srbija je tek na početku, ali sa dobrim šansama za uspeh, jer energetski potencijal naše zemlje samo u biomasi četiri puta je veći od hidroptencijala, procenjuju stručnjaci“, rekao je ministar Srećković. 

    Srećković je naveo da su takve inicijative podstrek za državu da i dalje blisko saradjuje sa zemljacima iz dijaspore i da planira investicione projekte koji povoljno utiču na privredni rast Srbije.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE