CG: Autoput do Srbije još uvek samo san

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  CG: Autoput do Srbije još uvek samo san

  Tek sredinom avgusta znaće se hoće li se, kako i kada, graditi prvi kilometri autoputa u Crnoj Gori. Tada, naime, ističe petomesečni rok engleskoj konsultantskoj kući Scott Wilson da izabere najbolju opciju za realizaciju ovog projekta.
   
  Da bi konsultant imao domaću stručnu pomoć i kompletnu logistiku, Savet za privatizaciju nedavno je formirao posebni tim za implementaciju tog projekta.
   
  “Konsultant do sredine avgusta treba da pripremi tehničku studiju o opcijama realizacije projekta izgradnje autoputa Bar – Boljare i elaborat o proceni uticaja na životnu sredinu. On će da razmotri sve opcije i u prostornom i u finansijskom smislu, i da predloži najbolju tako da ćemo već sredinom avgusta znati šta je opcija”, kaže Angelina Živković, šef ovog tima i savetnik ministra saobraćaja Crne Gore. 

  Ona je podsetila da je Ministarstvo pre skoro godinu počelo pripreme za izradu projektnog plana koji treba da završi Skot Vilson. U međuvremenu je od Investicionog okvira za zapadni Balkan (program EU, međunarodnih finansijskih organizacija i donatora) dobijeno pola miliona za izradu dva nova dokumenta koji treba da pokažu da li se i kako može graditi autoput u Crnoj Gori. 

  Živković kaže da ovo ne znači vraćanje na početak priče o izgradnji autoputa. 

  “To nikako nije tako. Kada bi se sve vratilo na početak, trebalo bi nam tri godine. Umesto toga, pošto je u međuvremenu došlo do promena i na građevinskom i na finansijskom tržištu, treba još jednom sve analizirati i vidjeti koja je opcija najprihvatljivija”, kaže Živković. 

  Tender za izbor graditelja autoputa do granice sa Srbijom raspisan je u oktobra 2008, a godinu kasnije u Gornjim Mrkama je svečano, presecanjem vrpce, i započeta “najveća crnogorska investicija”. Međutim pravi radovi nisu počeli pa je raskinut ugovor sa prvorangiranim na tenderu hrvatskim Konstruktorom, a zatim su propali i pregovori sa grčko-izraelski konzorcijum Aktor-Šikun binui i kineskom grupom Poli.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE