U Britaniji porez ne plaća 100.000 milionera - BIZlife

Prijavite se na naš newsletter "PREGLED DANA"

U Britaniji porez ne plaća 100.000 milionera

Više od sto hiljada engleskih multumilionera svake godine izbegne plaćanje poreza britanskoj državi u iznosu od milijardu evra. Njihove raskošne kuće, naime, vode se na ime “offshore” preduzeća.
 
Bogati i poznati Englezi žive u kućama širom Velike Britanije, ali zvanično one nisu njihove. Britanski katastar je procenio da se 94.760 kuća milionera vodi na ime “offshore” preduzeća. Te firme su smeštene u fiskalnom raju kao što su Devičanska Ostrva i Ostrvo Men koje se nalazi u Irskom moru između Velike Britanije i Irske. Ali i Holandija, Irska čak i Nemačka su omiljena odredišta za registraciju firmi koje upravljaju nekretninama najbogatijih Britanica. 

Rok zvezde kao Mik Džeger, Bob Geldof ili jedan od najbogatijih ljudi u Engleskoj Lakšmi Mital, pribegavaju ovoj dobro oprobanoj tehnici kako bi platili što manji porez. Džeger, na primer, već 40 godina zahvaljujući statusu britanskog državljanina sa stalnim prebivalištem u inostranstvu izbegava na legalan način plaćanje poreza. Njegova nova kuća u najluksuznijem delu Londona vodi se na firmu registrovanu na Devičanskim ostrvima. Potparol vođe grupe Rolling Stones, međutim, tvrdi da je Džeger to uradio iz bezbedonosnih razloga, a ne radi izbegavanja poreza. 

Dve kuće Boba Geldofa, koji je javnosti postao poznat zahvaljući svom zalaganju protiv siromaštva u trećem svetu, takođe se vode na ime kompanija sa Devičanskih Ostrva.

What's your reaction?

developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

MAGAZINE ONLINE