Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Zemlje BRIKS osnivaju zajedničku razvojnu banku

    Zemlje BRIKS – Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika mogle bi da osnuju zajedničku razvojnu banku i preduzmu mere na zbližavanju svojih berzi kapitala na samitu koji će se ove nedelje održati u Indiji.
     
    Na samitu u Nju Delhiju, zvaničnici ističu da je za realizaciju ove inicijative potrebno vreme, pošto je neophodno usaglašavanje detalja, ali nagoveštavaju novi nivo povezivanja zemalja u kojima živi bezmalo polovina svetske populacije.
     
    Situacija na Bliskom istoku i energetska bezbednost takođe će se naći među temama samita zemlaja BRIKS u Indiji, podseća Rojters.
     
    Plan osnivanja zajedničke razvojne banka po šablonu Svetske banke, očigledno će biti najvažniji dogadaj samita. Ova mera će zemljama omogućiti ujedinjenje finansijskih resursa za sprovođenje infrastrukturnih reformi, a sem toga u dugoročnoj perspektivi takva banka se može koristiti kao kreditna institucija u vreme svetskih finansijskih kriza.
     
    Brazilski miistar trgovine Fernandu Pimentel je ranije, prošle nedelje rekao da će zemlje na samitu potpisati sporazum, kako bi pokrenule formiranje banke. Sudhir Vijas, predstavnik ministarstva spoljnih poslova Indije, je rekao u ponedeljak da zemlje BRIKS moraju da preciziraju strukturu banke i način njene kapitalizacije, a da je za tako ambiciozan projekat potrebno vreme.
     
    U Nju Delhiju se održava četvrti samit zemalja članica BRIKS, na kome čelnici pet mnogoljudih i prostranih država sa visokim stopama privrednog rasta, razmatraju politička, ekonomska i socijalna pitanja od zajedničkog i međunarodnog značaja.
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE