Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Polovina stanovništva pati od visokog krvnog pritiska

    Hipertenzija (povišen krvni pritisak) je bolest današnjice od koje boluje četvrtina svetskog stanovništva, a u našoj zemlji procenat obolelih dostigao je 46,7, rekla je danas načelnik Multidisciplinarnog centra za hipertenziju Kliničkog centra Srbije dr Vesna Stojanov.
     
    Ona je, u izjavi Tanjugu, kazala da je zbog toga veoma važna uloga multidisciplinarnog centra za hipertenziju gde su, pored kardiologa, angažovani nefrolozi, endokrinolozi, psihijatri, neurohirurzi, neurolozi, specijalisti ishrane, oftalmolozi…
     
    „Najčešći faktori rizika za nastanak povišenog krvnog pritiska su stres, fizička neaktivnost, gojaznost, pušenje, preterano uzimanje alkohola“, kazala je Stojanov.
     
    Prema njenim rečima, na te rizikofaktore se može uticati tako što treba biti umeren u svemu, što podrazumeva redovne šetnje u trajanju od 30 minuta do sat vremena, umereno konzumiranje alkohola (jedno do dva žestoka pića) ili 300 mililitara vina (150 za žene), odnosno 350 mililitara piva.
     
    Dr Stojanov je ukazala da takođe mora da se kontroliše telesna težina, da se vodi računa o smanjenom unosu natrijuma, da se smanji uzimanje raznih grickalica i energetskih pića.
     
    „Ispitivanje i lečenje bolesnika sa hipertenzijom obavljaju se po najvišim evropskim standardima, što je potvrdilo i Evropsko udruženje za hipertenziju na Evropskom kongresu u Milanu, u junu 2011. godine, kada je uručenjem zvaničnog sertifikata Centar za hipertenziju Srbije postao Evropski centar za hipertenziju“, istakla je ona.
     
    Imajući u vidu značaj Centra za hipertenziju, danas je u KCS svečano otvoren prošireni i modernizovani deo tog centra, koji je od Banke „Inteza“ dobio novi ultrazvučni aparat i nove aparate za merenje krvnog pritika koji će omogućiti efektivniji i efikasniji rad sa pacijentima.
     
    Direktor KCS prof. dr Đorđe Bajec je rekao, na konferenciji za novinare, da se svi zaposleni u toj zdravstvenoj ustanovi trude da u svim segmentima dostignu evropski nivo, o čemu svedoči i Centar za hipertenziju u kome se godišnje pregleda oko 6.000 pacijenata.
     
    On je podsetio da na pregled dolaze osobe sa težim oblikom hipertenzije (rezistentne, odnosno povišene vrednosti pritiska ostaju i posle primene tri leka) i sekundarne hipertenzije kod koje se otkrivaju uzroci hipertenzije.
     
    U Centru za hipertenziju pregledi su besplatni i dolazi se sa uputom lekara interne medicine iz Doma zdravlja.
     
    Multidisciplinarni Centar za polikliničku dijagnostiku, ispitivanje i lečenje poremećaja arterijskog krvnog pritiska KCS počeo je sa radom 1. maja 2010. godine, a od 28. oktobra iste godine postao je Evropski centar za hipertenziju, što omogućava saradnju sa stranim ekspertima iz oblasti hipertenzije.
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE