Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Srbija ima veliki potencijal tržišta osiguranja

    Tržište osiguranja je veoma važno za privredni razvoj Srbije kojoj je preko potreban kapital, a na putu ka Evropskoj uniji posebno je značajno usklađivanje finansijskog sektora zemlje, kome u značajnoj meri doprinose i osiguravajuće kuće, rečeno je danas na regionalnoj konferenciji o razvoju tržišta osiguranja u Jugoistočnoj Evropi.
     
    Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić Dejanović, otvarajući konferenciju, istakla je da je dobijanje statusa kandata za članstvo u EU značajan korak i potvrda da je učinjeno dosta na usklađivanju pravnih normi, ali i izazov da se unapređuju sve oblasti društvenog života.
     
    Predsednica parlamenta je najavila da će zakon o osiguranju biti tema rada poslanika u narednom sazivu parlamenta i naglasila da postoje institucije koje imaju jasnu viziju kako taj zakon treba da izgleda. Ona je istakla da su sredstva dobijena od premija osiguranja veoma značajna za ukupan finansijski bilans zemlje.
     
    Sektor životnog osiguranja u Srbiji je u porastu, kao i u ostalim zemljama regiona i može se očekivati da u narednom periodu beleži veće stope rasta od neživotnog osiguranja, što ipak zavisi od ekonomskog oporavka, istakla je viceguverner Narodne banke Srbije Mira Erić-Jović.
     
    Iako je neživotno osiguranje i dalje dominantno, životno osiguranje pokazuje kontinuirani rast i trenutno čini 17,5 odsto ukupnog osiguranja u Srbiji, istakla je Erić-Jović na regionalnoj konferenciji posvećenoj razvoju tržišta osiguranja u Jugoistočnoj Evropi.
     
    U Srbiji posluje 28 društava za osiguranje, od kojih je 21 pretežno u stranom vlasništvu, a dominira osiguranje od auto-odgovornosti. Osiguravajuća društva lane su imala premiju od 57 milijardi dinara, a razvoj sektora osiguranja u Srbiji daleko ispod proseka u EU, istakla je ona.
     
    Predstavnik misije EU u Srbiji Frek Janmat kazao je da Srbija kao i ostale zemlje koje teže da postanu članice EU, treba da usvoje evropske standarde i propise u toj oblasti.
     
    Milenka Jezdimirović  generalna direktorka „Dunav osiguranja“, kompanije koja je i organizator konferencije, istakla je da ta kompanija teži da bude lider ne samo na tržištu osiguranja u Srbiji, već i u pogledu stvaranja regulatornog okvira, radi spajanja stavova struke i nauke.
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE