Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    „Brussels airlines“ preti odlaskom iz Belgije

    Belgijski najveći prevoznik, „Brussels airlines“, zapretio je da će napustiti zemlju ako mu vlada ne ponudi poreske olakšice.
     
    Kompanija traži olakšice kako bi se kompaniji pomoglo da se nadmeće sa diskontnim avioprevoznicima kao što su irski Rajaner.
     
    „Želimo da ostanemo u Belgiji, ali to nije održivo“, izjavio je izvršni direktor „Brussels airlines“ Bernar Gustin i dodao da se, u situaciji kada nema spremnosti da se učini nešto protiv poremećaja u konkurentnosti, traga za novim sedištem kompanije.
     
    List Morgen piše da belgijski prevoznik, nastao podelom bivše aviokompanije Sabena, istražujemogućnosti prebacivanja sedišta u Luksemburg ili Irsku, u centre koji nude poreske prednosti zaposlenima, pre svega pilotima. Morgen procenjuje da će zahtev naići na otpor u vladi premijera Elija de Rupa koja se opire poreskim olakšicama pojedinačnim kompanijama, u trenutku kada se zemlja bori za primenu oštrijih reformi. 

    „Brussels airlines“, u kome nemačka Lufthansa drži 45 odsto akcija, zapošljava 3.300 radnika i obavlja oko 300 letova dnevno ka 70 odredišta sa aerodroma u Briselu, njenom glavnom saobraćajnom centru. 

    Irski „Ryanair“ koristi regionalnu bazu u gradu Šarlroa, na oko 40 kilometara od belgijske prestonice. 

    Prošle sedmice Evropska komisija, izvršno telo Evropske unije, proširila je obim istrage otvorene decembra 2002. povodom povoljnosti koje su date „Ryanair“-u kada je počeo da leti sa aerodroma Šarlroa. Državna pomoć avioprevoznicima nije dozvoljena evropskim pravilima o konkurentnosti. 

    „Ryanair“ često kritikuje državnu pomoć i pokreće tužbe pred nadležnim organima EU za konkurenciju kada smatra da vlade pojedinih zemalja pružaju pomoć drugim evropskim avioprevoznicima.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE