Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Avionom na solarnu energiju planiraju let od 2.500 kilometara

    Švajcarski avion „Solar Impulse“, čiji motori rade isključivo na solarnu energiju, pokušaće da u maju ili junu preleti od Švajcarske do Maroka bez i jedne kapi goriva, saopštili su danas njegovi promoteri.
     
    Kako prenose švajcarski mediji, time će „Solar Impulse“, koji je svoj inauguralni let na relaciji Pariz-Brisel imao prošle godine, obaviti svoje dosad najduže putovanje. 
     
    Pilotima Bertranu Pikaru i Andreu Boršbergu će za ovu razdaljinu, dugu 2.500 kilometara, biti potrebno 48 sati leta. Dvijica pilota će se smenjivati za komandama aviona tokom leta, a predviđena je i pauza u blizini Madrida.
     
    Pikar i Boršberg, koji su ujedno i konstruktori aviona, kažu da će to biti odličan test za predstojeći put oko sveta koji je predviđen za 2014.
     
    „Solar Impulse“, težak svega 1,6 tona (koliko i prosečan automobil), sa 63,4 metara raspona krila, ima oko 12.000 fotogalvanskih elemenata koji solarnom energijom snabdevaju četiri elektromotora od deset konjskih snaga. 
     
    Ekipi od 70 ljudi i 80 partnera bilo je potrebno sedam godina da sagrade avion od ugljenih vlakana, projektovan da leti i danju i noću bez goriva i emisija zagaćujućih materija.
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE