Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Nova bankarska pravila problem za istočnu Evropu

    Nova bankarska pravila koja su dogovorile EU i SAD unutar okvira takozvanog Bazel III standarda, mogla bi imati opasne „neželjene posledice“ na ekonomije istočne Evrope.
     
    Prema Bazel III okviru banke u svojim centralama moraju da imaju veće kapitalne zalihe, osiguraju veću likvidnost i smanje izdavanje rizičnih kredita. Mnogi analitičari smatraju kako će to najviše pogoditi zemlje istočne Evrope, gde kompanije izuzetno zavise od bankarskih pozajmica, mnogo više nego u SAD-u ili na zapadu Evrope.
     
    „Ja samo govorim u ime središnje i istočne Evrope jer je to najdinamičnija regija EU. Moramo voditi računa o tome kakve će implikacije ove regulacije imati u toj regiji, jer je za Evropu puno bolje da je to područje dobro finansirano“, kazao je Gernot Mitendorfer iz Erste Group Banke.
     
    On je za EU Observer objasnio kako je finansijsko tržište i dalje nepoznato područje za većinu zemalja ove regije, zbog čega su bankarski krediti i dalje glavni izvor finansiranja malih i srednjih preduzeča u regiji. A prema novim regulativama koje donosi Bazel III, većina kredita namenjenih takvim preduzećima biće okarakterisana kao rizična. Jednostavno rečeno, „mali“ će propadati, a „veliki“ će imati još jednostavniji pristup novcu zbog čega će i njihova pozicija dodatno ojačati na tržištu.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE