Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Danas gasimo svetla na sat vremena

    Akcija „Sat za našu planetu“, u okviru koje će na sat vremena biti ugašena svetla na javnim objektima širom sveta, biće sprovedena danas u 20.30 sati u Beogradu i još 40 gradova Srbije.
     
    U Beogradu će, u okviru akcije, biti ugašena dekorativna rasveta na zgradama Skupštine grada i Skupštine Srbije, Etnografskog muzeja i muzejima Nikole Tesle i Knjeginje Ljubice, kao i na Crkvi svetog Marka, hramu Svetog Save, Ruskoj crkvi. Na sat vremena u mraku će biti i beogradski mostovi, spomenik „Pobednik“ na Kalemegdanu, Nebojšina kula…
     
    Centralna manifestacija u okviru „Sata za našu planetu“ biće na Trgu Republike, gde će volonteri zapaliti sveće i skrenuti pažnju na posledice globalnog zagrevanja i emisiju štetnih gasova, a nastupiće i akustični ansambl „Sambasa“.
     
    Sekretarijat za zaštitu životne sredine pozvao je Beograđane, ali i stanovnike drugih gradova u Srbiji, da podrže akciju i na sat vremena ugase svetla i u svojim stanovima.
     
    Globalnu akciju, koja se zalaže za smanjenje zagrevanja planete Zemlje i za sprečavanje klimatskih promena, podržaće i kompanije „Merkator S“ i „Karlsberg Srbija“. „Merkator S“ će na sat vremena isključiti rasvetu u svim svojim objektima, a pivara „Karlsberg“ će ugasiti svetla na sat vremena u kancelarijama, distributivnim centrima i na svetlećim reklamama, i pozvati sve zaposlene da se uključe u akciju i uštede električnu energiju u svojim domaćinstvima. U akciji „Karlsberg“ učestvovaće 21 kompanija te grupacije širom sveta, pa će svetla biti isključena u ukupno 64 zgrade i distributivna centra, na 49 svetlećih reklama i 38 zgrada pivare.
     
    Akciju „Sat za našu planetu“ organizuje Svetski fond za prirodu šesti put, uvek poslednje subote u martu, pošto se taj dan približno poklapa sa ravnodnevnicom, dok se u Srbiji akcija održava četvrti put. Ove godine, u akcije će, prema procenama organizatora, učestvovati oko dve milijarde ljudi u oko 140 zemalja širom sveta i u istom trenutku u mraku će biti najpoznatije svetske građevine, kao što su Ajfelov toranj, Bakingemska palata, zgradu opere u Sidneju, most Golden Gejt, Zabranjeni grad u Pekingu i mnoge druge. Prvi put, akcija se širi i u svemir, pošto će astronauti danas, sa međunarodne svemirske stanice, pratiti gašenje svetla širom planete i fotografisati taj prizor.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE