Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Izvoznici meda lane zaradili pet miliona dolara

    U Srbiji je tokom 2011. proizvedeno 5.000 tona kvalitetnog meda, od čega je u svet izvezeno 1.108 tona za šta je dobijeno više od pet miliona dolara, objavljeno je na internet strani Privredne komore Srbije (PKS).

    Na početku ove godine u Srbiji je bilo oko 400.000 košnica u vlasništvu 12.000 proizvođača meda. Med proizveden u Srbiji je izuzetnog kvaliteta i u svetu se većim delom koristi kao poboljšivač za med proizveden u drugim zemljama, navedeno je na sednici Grupacije za pčelarstvo i proizvodnju meda PKS.

    I pored kvalitetne proizvodnje ova oblast ima i niz problema. Nema premija za ovu značajnu proizvodnju, proizvođači nastupaju neorganizovano kao „slobodni strelci“, jedni drugima konkurišu i snižavaju cenu… Kako je istaknuto, od broja pčela, odnosno proizvodnje meda, u velikom delu zavisi i visina proizvodnje voća i povrća.

    Predsednik Saveza pčelarskih organizacija Srbije Rodoljub Živadinović naglasio je da u Srbiji trenutno na zalihama ima oko 1.400 tona kvalitetnog meda koji čeka kupce.

    „Ja se nadam da neće biti problema da ovaj med pronađe kupce i to po dobroj ceni“, naveo je Živadinović.

    Izvozna cena za med iz Srbije u 2011. se kretala od 2,28 do 3,17 evra po kilogramu. U 2010. iz Srbije je izvezeno 1.959 tona meda za sedam miliona dolara.

    „Šta nas čeka u ovoj godini, još ne znamo, jer je dobar deo košnica, odnosno pčela, uništen zbog zime, ali i usled mnogih drugih razloga i bolesti“, naveo je Živadinović, napominjući da još ne postoje procene kako su pčele izdržale zimu i sa koliko aktivnih košnica je u Srbiji dočekano proleće.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE