Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Knjaževac dobija veštačko jezero do kraja 2012.

    Knjaževac bi do kraja godine mogao da dobije svoje jezero. Ideju sportskih ribolovaca da se na močvarnom zemljištu u naselju Jezava napravi jezero i gradsko izletište opština Knjaževac podržala je planskom dokumentacijom i sredstvima iz budžeta.


    Deo naselja Jezava između železničke pruge, Doma starih i bolnice u Knjaževcu izabran je za mesto budućeg gradskog jezera.
     

    Predsednik ribolovačkog udruženja i jedan od začetnika ove ideje Nevenko Kocić kaže da je tom mestu i ranije postojalo jezero sa malom elektranom.

    – Ovde će se ponovo okupljati sportski ribolovci, ali i najmlađi. Planiramo da povećamo broj ribolovaca kao i to da jezero mladima bude zdrava alternativa sedenju pred kompjuterom ili po kafićima.

    Ideju sportskih ribolovaca podržala je lokalna samouprava. Opštinskim regulacionim planom na potezu Jezava, predviđeno je jezero površine dva hektara, dok je za ostvarivanje tog projekta u budžetu odvojeno oko sedam miliona dinara.

    – Rešeni su svi imovinski odnosi sa vlasnicima zemljišta gde će biti jezero. Imamo njihovu saglasnost i to je najvažnija stvar koju smo uradili prošle godine – kaže Mladen Radosavljević predsednik Opštine Knjaževac.

    Neophodna ispitivanja zemljišta, izvora i vodotokova koji će na mestu sadašnje močvare napajati buduću akumulaciju, obaviće stručnjaci Instituta „Jaroslav Černi“ iz Beograda.

    Miomir Vasiljević, specijalista vodosnabdevanja Instituta „Jaroslav Černi“ kaže da se na zemljištu predviđenom za jezero ne očekuje prisustvo teških metala ili drugih opasnih zagađivača, zbog kojih projekat gradnje akumulacije sa živim svetom u njoj ne bi bio moguć.

    – Kada se sve definiše, pristupiće se drugoj fazi realizacije projekta, uklanjanju mulja i stvaranju jedne lepe sredine za ribolov, šetnju i rekreaciju – kaže Vasiljević.

    Rezultati analiza očekuju se u narednih mesec dana, posle čega će početi radovi na uređenju okoline i punjenju akumulacije. Procenjuje se da bi čitav posao mogao da bude završen vrlo brzo, tako da bi Knjaževčani već do kraja godine mogli da dobiju novo izletište u samom gradu, a opština još jednu zanimljivu destinaciju u svojoj turističkoj ponudi.
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE