Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    BiH: Prodaja stoke pala za više od 41 odsto

    Prodaja domaćih životinja na stočnim pijacama u BiH tokom 2011. bila je manja za vrtoglavih 41,3 odsto u poređenju sa 2010. godinom.


    Pokazuju to podaci Agencije za statistiku, a tu informaciju stočari tumače da je ovo samo jedan u nizu pokazatelja prema kojim su oni u sve težem položaju.

    Poljoprivrednici se žale da je prodaja stočnih grla „priključena na infuziju“, te da je izlazak na pijace postao ravan lutriji, jer su šanse da stoka bude unovčena gotovo minimalne.

    „Dok je god zamrznutog mesa po ceni od 3,5 do četiri marke, naši stočari su na gubitku. Nismo konkurentni. Naša stoka na pijacama po živoj vagi košta više od četiri marke po kilogramu, što znači da nemamo šanse. Zbog toga imamo sve manje grla stoke u našem kantonu. Potrebno je podsticati proizvodnju kako bi stočni fond bio obogaćen“, sugeriše Enes Hasanović, sekretar Udruženja poljoprivrednika BiH, Sektor Tuzlanskog kantona.

    Draško Banjac, predsednik Udruženja farmera RS, žali se da je na pijacama gotovo nemoguće pronaći veći broj teladi, te da prodaju uglavnom svinje.

    „Veliku stoku kupuju kod kuće, a u svemu tome najviše posla imaju nakupci, a ne poljoprivrednici. Problem je u državnoj politici i gorivu koje, po litru, košta oko 2,5 maraka. Kako da se sa tom cenom borimo i radimo mi poljoprivrednici? Istovremeno, sve je lošija moć kupaca, odnosno naših mušterija“, ističe Banjac.

    Jovanka S. iz mjesta Dubica, opština Banjaluka, u štali uzgaja sedam krava i kaže da je tele  gotovo nemoguće prodati i pri tom dobiti novac.

    „Došao mi je pre više od godinu dana jedan nakupac, odnosno švercer iz opštine Jezero, i prevario me. Kupio tele, a novac nije dao. Kaže, doneće kroz koji dan. Zvali smo ga posle toga više puta, a on samo obećava, a nikada novac da vrati. Lopovi se bogate, a seljaci ne mogu da žive od svoga rada“, žali se ona.

    Prema podacima Agencije za statistiku BiH, pored velikog pada prodaje životinja na pijacama, istu sudbinu dele i trgovci povrća, koji su prošle godine prodali 10,7 odsto manje svojih proizvoda nego tokom 2010. Zabeležen je i pad prodaje voća na pijacama u BiH i to za 13,8 odsto, a 10,7 odsto manje prodatog povrća tokom 2011., dok je za 13,8 odsto smanjena prodaja voća prošle godine.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE