Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    EU uložila 9,5 miliona evra za suzbijanje bolesti životinja

    Evropska unija je za kontrolu i iskorenjivanje bolesti životinja do sada u Srbiji uložila 9,5 miliona evra, a predviđeno je da se iz IPA fondova za petogodišnji program kontrole besnila i klasične kuge svinja izdvoji oko 20 miliona evra, izjavio je danas Rićard O“Flaherty, vođa tima regionalnog projekta „Podrška kontroli i iskorenjivanju bolesti životinja“.

    U Srbiji je ovaj program pokrenut 2010. godina i naša zemlja je među prvim državama u regionu, u kojoj je pokretnut program iskorenjivanja bolesti životinja, naveo je on na seminaru posvećenom podršci EU u kontroli i iskorenjivanju bolesti životinja na teritoriji zapadnog Balkana.

    Ovaj projekat se sprovodi u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Makedoniji, Srbiji i na Kosovu, naveo O“Flaherty.

    On je istakao da je ovaj regionalni projekat započet u julu 2011. godine, a trajaće najmanje u naredne dve godine.

    „Divlje životinje imaju važnu ulogu u širenju klasične kuge svinja, a one mogu slobodono da prelaze granice među zemljama. Koordinisanim pristupom i veterinarskim nadzorom i kontrolnim merama između zemalja suseda stiče se benefit za čitav region“, naveo je O“Flaherty.

    Prema njegovim rečima Evropska komisija aktivno podržava planove za pristupanje zemalja zapadnog Balkana EU, a preko instrumentana za predpristupnu pomoć (IPA) tim državama pruža finansjsku podršku, koja ima za cilj jačanje institucionalnih kapaciteta i međugranične saradnje, ekonomski i društveni razvoj, kao i razvoj ruralnog područja.

    Dosadašnja pomoć iz IPA fondova za iskorenjivanje bolesti životinja na zapadnom Balkanu je oko 100.000 evra, a raspoređena je na sve zemlje korisnice projekta, zaključio je on.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE