Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Iran ne odustaje od nuklearki

    Iran neće odustati od onog što je postigao u nuklearnom sektoru uprkos međunarodnim sankcijama, izjavio je iranski ministar spoljnih poslova Ali Akbar Salehi.

    „Zapad veruje da će Iran, kao mnoge zemlje, popustiti pod pritiskom Amerikanaca, ali se vara. Već 33 godine zapadne zemlje vrše pritisak i nameću sankcije, posebno našim bankama. Te sankcije možda stvaraju male probleme, ali mi ćemo nastaviti našim putem na nuklearnom planu“, rekao je Salehi za iransku novinsku agenciju Irna.

    On je naglasio da se ne potcenjuje nijedan neprijatelj i da su svi u zemlji na oprezu, ali da je narod spreman da brani dostignuća Irana i da „neće dozvoliti nikom da ih dodirne“.

    Državna sekretarka SAD Hilari Klinton u subotu je najavila da se očekuje obnova pregovora o nuklearnim pitanjima između Irana i grupe 5+1 (SAD, Rusija, Kina, Velika Britanija, Francuska i Nemačka) 13. i 14. aprila u Istanbulu.

    Šefica diplomatije EU Ketrin Ešton, koja je u kontaktu s Teheranom u ime te međunarodne grupe, potvrdila je da su konsultacije o obnovi pregovora daleko odmakle, ali je rekla da još nisu određeni mesto i datum.

    Poslednji sastanak grupe 5+1 s predstavnicima Irana održan je u januaru 2011. godine.

    SAD i Evropska unija uvele su naftne sankcije protiv Irana zbog sumnje da, pod plaštom mirnodopskog nuklearnog programa, razvija atomsko oružje, što Iran demantuje.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE