Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Počeo jedan od najvećih poduhvata u „Kostolcu“

    Generalni direktor Elektroprivrede Srbije Dragomir Marković izjavio je da je revitalizacija Bloka B2 Termoelektrane „Kostolac“ jedna od najvećih investicija koja se realizuje iz sopstvenih sredstava EPS-a i najveća u Kostolcu.

    Prema rečima Markovića, značaj projekta modernizacije Termoelektrane „Kostolac“ ogleda se u dva aspekta, od kojih je prvi poboljšanje energetske efikasnosti blokova B1 i B2, a drugi je ekološki zbog izgradnje sistema odsumporavanja.

    „U ovom projektu je veoma značajan udeo domaćih preduzeća, minimum 47 odsto“, naglasio je on posle obilaska početka radova na revitalizaciji bloka B2 uz napomenu da su, pored naših, izvođači i partneri iz Kine.

    Direktor Privrednog društva TE „Kostolac“ Dragan Jovanović dodao je da je ovo početak revitalizacije najmlađeg termoenergetskog bloka u Srbiji (bloka B2), na kome će biti uposleno još nekoliko hiljada ljudi.

    Prema njegovim rečima, tokom izvođenja radova biće zamenjeno 4.000 – 5.000 tona raznih materija, rekonstruisani svi mlinovi, i u ovoj fazi predviđena je rekonstrukcija elektrofiltera, što će tom bloku dati i funkciju u zaštiti životne sredine.

    U realizaciju projekta uloženo je 90 miliona evra, 120 megavata električne snage godišnje biće isporučivano iz tog bloka, a finansiranje se odvija i uz pomoć kredita koji je kineska banka odobrila Srbiji, a parlament ratifikovao.

    „Ovo je prvi projekat koji se finansira iz tog kredita i očekujemo da bude završen za 215 dana, odnosno da početkom novembra počnemo da radimo i budemo na raspolaganju građanima Srbije“, rekao je Jovanović.

    Savetnik premijera za energetiku Petar Škundrić ocenio je ovu investiciju jednom od najvećih u privredi Srbije i velikim doprinosom za energetski sistem i istakao značaj TE „Kostolac“ u teškom ekonomskom vremenu.

    „Kostolac je jedan od najuređenijih sistema i naša energetika zavisiće od ovakvih kapitalnih zahvata. Budućnost naše energetike, uopšte privrede, podrazumeva izgradnju novih kapaciteta“, rekao je Škundrić i naveo da će revitalizacija bloka B2 obezbediti ne samo dovoljnu količinu električne energije, već je i preduslov za otvaranje novih radnih mesta, omogućavanje dobrog poslovanja domaćih firmi…

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE