Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Vozači mogu da kupe sve manje goriva

    Vozači u Srbiji su tokom prva tri meseca ove godine na benzinskim pumpama ostavili čak 20 milijardi dinara više nego u istom periodu prošle godine. Kasu od dodatnih 20 miliona evra pojela su neverovatna poskupljenja naftnih derivata u našoj zemlji.

    Rast cena goriva, međutim, nisu pratile plate. Tokom prva tri meseca prošle godine prosečno su građani na raspolaganju imali 36.375 dinara. S obzirom na to da je prosečna cena goriva lane u prvom kvartalu bila 120 dinara za litar, tri prosečne plate bile su dovoljne za 303 litra goriva.

    Ove godine na pumpama se najčešće pojavljuje cena od 150 dinara, a u kovertama se prosečno našlo 40.186 dinara. Za toliki novac u rezervoar može da se natoči svega 267 litara. Tačno 36 litara manje nego u istom periodu 2011. godine.

    U Srbiji je prošle godine registrovano tačno 2.268.906 putničkih vozila. Prosečna potrošnja iznosi osam litara goriva na sto pređenih kilometara, a svako vozilo u Srbiji godišnje prevali oko 15.000 kilometara. Kvartalno, svaki automobil u našoj zemlji pređe 3.750 kilometara.

    U rezervoare svojih automobila srpski vozači su u prva tri meseca prošle godine natočili 680.671,800 litara goriva i za to su platili više od 81 milijarde dinara. U istom periodu ove godine za istu količinu goriva morali su da izdvoje čak 102 milijarde dinara.

    Iz džepa vozača samo zbog rasta cena naftnih derivata, isterano je 20 milijardi dinara više. Po osnovu akciza i poreza vozači su u ovom periodu „dopunili“ budžet Srbije za oko 10 milijardi dinara više nego lane.

    Kada se računica prikaže u evrima, slika je potpuno drugačija. Cene naftnih derivata u dinarima su, naravno, porasle. Međutim, kada se vrednost goriva izražava u evrima, možemo da vidimo da su cene stagnirale. Čak su nešto i niže nego u istom periodu prošle godine,  kaže Tomislav Mićović, generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije.
     
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE