Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    „Srbijagas“ bez bankarskih garancija države?

    Bez bankarskih garancija države za kredite vredne gotovo 250 miliona evra, zbog mera štednje Vlade Srbije, ove godine mogao bi da ostane i „Srbijagas“. Da bi se ispunio dogovor sa MMF, najveći domaći distributer gasa mogao bi da ostane uskraćen za nova zaduživanja kojima bi pokrio tekuću likvidnost, investicione projekte i gasifikovao „Fijatov“ pogon u Kragujevcu.
     
    U „Srbijagasu“, ipak, smatraju da će nova ulaganja morati sa sačekaju novu vladu, ali da se podizanje kredita za opstanak ne dovodi u pitanje.

    U budžetu Srbije za ovu godinu bilo je planirano da država garantuje „Srbijagasu“ za kredite kod komercijalnih banaka. Tako bi ovo preduzeće moglo da pozajmi 190 miliona evra za tekuću likvidnost, 50 miliona evra za investicione projekte i 9,5 miliona evra za gasifikaciju kragujevačke fabrike automobila. Ali, u seči troškova preživela su samo četiri projekta, među kojima nije „Srbijagas“.

    Trenutna zaduženja ovog preduzeća iznose oko 620 miliona evra, a sa ovom sumom popela bi se na 870 miliona evra. Kako za „Novosti“ objašnjava Dušan Bajatović, prvi čovek najvećeg srpskog gasnog preduzeća, garanciju za zajam kojim će opstati odobriće Skupština Srbije zakonom o zaduživanju na nekom od sledećih zasedanja.

    Sigurno dobijamo garanciju za kredit od 190 miliona evra kojim ćemo pokriti tekuću likvidnost, uveren je Bajatović, jer je sadašnja cena gasa niža za 28 odsto u odnosu na tržišnu, zbog oscilacija u kursu. Nama privreda, toplane i distribucije duguju oko 700 miliona evra, plaćanje se razvlači na celu godinu, a mi na početku svakog meseca moramo da imamo novca da bismo platili „Gaspromu“. Ali, ostala ulaganja moraće da sačekaju sledeći saziv vlade.

    Oko 70 miliona evra za finansiranje izgradnje „Južnog toka“ kroz Srbiju moraće da bude obezbeđeno do kraja maja, kako bi radovi počeli u septembru.

    – Ni u ovom budžetu nije bilo pomena o „Južnog toka“, pa razmatramo mogućnosti da novac obezbedimo uz pomoć korporativnih garancija ili da nam pomognu ruski partneri, kaže Bajatović.

    Ugovor sa „Gaspromom“ o desetogodišnjoj isporuci gasa je gotov, a još traju pregovori o nižoj ceni. Da bi bio potpisan, potrebno je da skupštine Srbije i Ruske Federacije usvoje međudržavne sporazume.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE