Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    BiH: Nezadovoljni poljoprivrednici najavljuju proteste

    Udruženje poljoprivrednika „Agroinkubator“ iz Tuzle saopštilo je kako su u više navrata upozoravali javnost i nadležne institucije o mogućim posledicama do kojih može doći realizacijom Javnog poziva za dodelu državnog zemljišta individualnim poljoprivrednim proizvođačima, jer je, smatraju u Agroinkubatoru, zemlja koju su godinama kultivirali dodeljena neregularno firmama koje ne doprinose razvoju Opštine, farmeri su, kako su i najavili, odlučno branili posede koje su obrađivali.

     „Mi nemamo više što razgovarati. Tražili smo razgovore osam meseci i niko nije hteo da nas sasluša. U međuvremenu smo trebali ostati bez zemlje naših očeva koju smo i u ratu branili, da bi ona bila podeljena čak i nepostojećim firmama“, kazao je jedan od poljoprivrednika.

    Predsednik Udruženja „Agroinkubator“ Mato Lovrić, upozorio je kako vlast u ovom slučaju dovodi ovdašnje meštane do „bratoubilačkog rata“, s obzirom kako su od jednih oduzimane parcele i deljene drugima, dok u pozadini svega određene interesne skupine žele zemlju koja je i pod restitucijom kao i kolektivnom tužbom dugoročno oduzeti radi vlastitih interesa.

    Kako proteklog vikenda farmeri nisu dopustili ulazak na parcele koje su obrađivali, te su formirali šatorske smeštaje na parcelama, da bi mogli obraniti zemlju, mestimično na području Kovačevog polja, traktori Milkosa su ušli na parcele i počeli formalno orati, tek toliko da provociraju nezadovoljne farmere, što su dalje nezadovoljni poljoprivrednici spriječili, ističu u Agroinkubatoru.

    S obzirom da opština Kalesija nije izdvojen slučaj i da se isti problemi događaju i u opštini Gradačac, farmeri iz tih opština odlučili su se za proteste s mehanizacijom ispred zgrade Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva TK, da bi i ministru i javnosti pokazati svoju odlučnost i istrajnost u borbi za svoja prava, saopšteno je iz Agroinkubatora.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE