Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    RS: Građani negoduju zbog povećanja participacije

    Nakon burnih reakcija u javnosti zbog zahteva za povećanje participacija, u Fondu zdravstvenog osiguranja Srpske podsećaju da je polovina osiguranika po nekom osnovu već oslobođeno plaćanja participacije.
     
    Kako je za „Novosti“ istakla Darija Filipović, portparol FZO RS, kada se uporedi broj osiguranika u RS sa ostalim zemljama u regionu i EU, koja su po nekom osnovu oslobođena plaćanja participacije, onda je Srpska na prvom mestu.
     
    – Na primer, u Sloveniji gde Zavod za zdravstveno osiguranje ima 12 puta veći budžet od našeg fonda, plaćanja participacije su oslobođena samo dece i trudnice, kao i oboleli od najtežih bolesti – navodi Filipovićeva. – Izmene participacija donosi Upravni odbor FZO RS, uz saglasnost Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite.
     
    U Fondu navode da je poslednjih godina sve prisutnija praksa u susednim zemljama da se participacija reguliše kroz dopunsko osiguranje, a to znači da osiguranik jednom godišnje uplati paušalni iznos, premiju osiguranja.
     
    – FZO RS je prošle godine uradio procenu efekata uvođenja ovakve prakse u RS i analiza je pokazala da bi sa prosečnom godišnjom premijom od 20 KM po osiguraniku, bilo moguće ostvariti prihod od 20 miliona maraka po osnovu participacije – istakla je Filipovićeva.
     
    Kako je navela, ovaj predlog je sadržan i u Programu mera za prevazilaženje problema finansiranja obaveznog zdravstvenog osiguranja u RS, koji je krajem prošle godine upućen nadležnim institucijama.
     
    U FZO RS kažu da se ovaj model primenjuje i u tri kantona Federacije BiH. Visina premije osiguranja u Kantonu Tuzla iznosi 20 KM po osiguranom licu. Plaćanja participacije oslobođena su deca do 15 godina, starija od 65 godina, ratni invalidi, višestruki dobrovoljni davaoci krvi, penzioneri sa malim primanjima, korisnici stalne novčane pomoći, lica smeštena u ustanove socijalne zaštite. Kao i pacijenti koji se leče od težih hroničnih i retkih bolesti (maligna oboljenja, dijabetes, hemofilija, epilepsija, progresivna mišićna oboljenja, cerebralna paraliza, multipla skleroza, celijakija).

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE