Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Lekovi za osteoporozu povećavaju rizik za razvoj bolesti očiju

    Prema rezultatima istraživanja u koje je bili uključeno oko 931.000 ispitanika, lekovi za osteoporozu poznati kao bisfosfonati, mogu da povećaju rizik za razvoj teških upalnih bolesti oka, prednjeg uveitisa i skleritisa.
     
    Uveitis je upala uvealnog sistema – koji se sastoji od dužice (lat. iris), staklastog tela (lat. corpus ciliare) i žilnice (lat. Chorioidea). Simptomi su slabljenje vida, bol, crvenilo, fotofobija i pahuljice u vidnom polju.
     
    Skleritis je teška upala duboke episklere i beonjače koja ugrožava vid. Simptomi su umeren ili jak bol, hiperemija očne jabučice, suzenje i fotofobija.
     
    Oralni bisfosfonati su najčešće prepisivani lekovi za sprečavanje ili usporavanje osteoporoze. Neka prethodna istraživanja povezivala su bisfosfonate sa neobičnim prelomima kostiju, aritmijom kao i rakom debelog creva i jednjaka.
     
    Ovo istraživanje pokazalo je da je kod ispitanika koji su uzimali bisfosfonate učestalost uveitisa bila 29 na 10.000 osoba i skleritisa 63 na 10.000 osoba, dok je kod ispitanika koji nisu uzimali bisfosfonate učestalost uveitis bila 20 na 10.000 osoba i za skleritis 36 na 10.000 osoba.
     
    Rezultati istraživanja ukazuju na potrebu da lekari obaveste svoje pacijente koji uzimaju bisfosfonate o znacima i simptomima skleritisa i uveitisa, kako bi se u slučaju njihove pojave odmah započelo sa lečenjem i na taj način izbegle dodatne komplikacije.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE