Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Nova metoda lečenja primenjena na VMA

    Tim lekara Vojnomedicinske akademije postigao je još jedan uspeh u lečenju teških bolesnika na hroničnom programu dijalize, tako što je prvi put u Srbiji pacijentkinji postavio trajni dijalizni kateter, saopšteno je danas iz VMA.
     
    U pitanju je pacijentkinja stara oko 50 godina, koja je na hroničnom programu dijalize, „a kod koje su bili iscrpljeni svi standardni pristupi za dijalizu“.
     
    Pacijentkinja je dovedena na VMA u izuzetno teškom zdravstvenom stanju, a stručni tim VMA joj je, prvi put u našoj zemlji, postavio trajni dijalizni kateter – „hickman transhepaticno“.
     
    Dijalizni kateter postavljen je u lokalnoj anesteziji „perkutano kroz središnju hepatičnu venu preko donje šuplje vene do desne pretkomre srca“.
     
    Delikatna procedura je protekla bez komplikacija i pacijentkinja je uspešno vraćena u redovni program dijalize i više nije životno ugrožena, objavljeno je na internet stranici VMA.
     
    Stručni tim lekara VMA predvodili su vaskularni hirurg iz Klinike za vaskularnu i endovaskularnu hirurgiju dr Momir Šarac i radiolog iz Instituta za radiologiju dr Goran Sjeničić.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE