Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Izrael pomaže Gazi zbog nestašice goriva

    Izrael je jutros poslao kamione s dizel gorivom u pojas Gaze, na osnovu dogovora između Hamasa i Palestinske uprave, da bi olakšao ozbiljnu energentsku krizu na toj palestinskoj teritoriji.

    Kamioni su ušli u pojas preko graničnog prelaza Kerem Šalom, pošto je Hamas pristao na dogovor nakon više nedelja oklevanja i razmatranja kako da dozvoli uvoz goriva iz neprijateljskog Izraela.

    Hamasovci su konačno pristali, pod uslovom da gorivo plati Palestinska uprava rivalskog Fataha, koji kontroliše drugu palestinsku teritoriju – Zapadnu obalu.

    Gorivo koje je danas isporučeno namenjeno je jedinoj električnoj centrali u pojasu Gaze, koja je više puta obustavljala rad tokom proteklih meseci, i neće se koristiti u druge svrhe.

    Kriza je nastala nakon što su iscrpljene zalihe goriva krijumčarenog kroz tunele prokopane ispod granice sa susednim Egiptom i nakon što ta zemlja stala na put krijumčarenju.

    Druge isporuke goriva iz Egipta prestale su pre dva meseca zbog nesporazuma s Hamasom o plaćanju.

    Energetska kriza izazvala je napetost između Hamasa i Palestinske uprave, za koju hamasovci tvrde da pogoršava problem zbog političkih poena, u trenutku kada vlade u Gazi i u Ramali na Zapadnoj obali pokušavaju da previziđu dugotrajne nesprazume i formiraju vladu nacionalnog jedinstva.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE