Sve više zavisnika od interneta

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Sve više zavisnika od interneta

  Sa povećanjem broja korisnika interneta u Srbiji, raste i broj internet-zavisnika. O njima se, za sada, više govori nego što se radi na njihovom lečenju. To se, pre svega, dešava jer većina njih ni sama nije svesna da ima problem.
   
  Društvene mreže su najčešće adrese onih koji svoje vreme provode na svetskoj mreži. Klik mišom i poznata adresa dovoljni su da se uspostavi veza.
   
  Aktivnost koja je kod većine postala svakodnevni ritual sve češće počinje da se dovodi u vezu sa poremećajem, koji kod onih koji ne mogu da odole može da izazove teške posledice u raznim oblastima, od porodičnog do društvenog života. U Srbiji još niko zvanično nije dobio dijagnozu da je internet zavisnik, ali broj onih koji se javljaju za savet i pomoć raste.
   
  “Pretpostavljam da ne postoji dovoljna svest, naročito kod roditelja, jer ne smatraju da je to bolest, na neki način se smatra da je dete bezbedno ako vreme provodi u svojoj sobi, druži se sa kompjuterom, nije van kuće. Oni ne smatraju da je to problem. Međutim, provođenje više od četiri sata dnevno za kompjuterom smatra se zavisnošću”, objašnjava Jasna Daragan Saveljić.
   
  Sa medicinskog aspekta internet može brzo i lako da postane ozbiljan zdravstveni problem. Oni koji svetskoj mreži pristupaju kao društvenom fenomenu ističu njegove pozitivne kvalitete uz napomenu da svaki korisnik internet mora pamentno da koristi. A korisnika u Srbiji sve je više.
   
  U Srbiji skoro polovina domaćinstava ima pristup internetu. Među korisnicima dominiraju oni koji su završili fakultet, a ubedljiva većina onih koji idu na svetsku mrežu to čini svakodnevno. Za većinu internet pre svega predstavlja društvene mreže.
   
  “Možda treba reći da to nije zavisnost od interneta kao takvog. To je zavisnost od informacija. To je navika da uzimate informacije tamo gde se one nalaze. Verovatno neki pripadnici starije generacije građana Srbije nisu ujutro mogli da se spremaju za posao bez radija u pozadini ili su palili televizor čim se vrate s posla. To je ta vrsta zavisnosti, samo što je sada internet mnogo šire dostupan, pa nam zbog toga bode oči. Niko nije govorio o zavisnosti od radio-aparata ili novina. Naravno, treba voditi računa da nam navika ne pređe u nešto loše”, objašnjava Jovana Tripunović iz Centra za proučavanje informacionih tehnologija.
   
  Porast broja korisnika interneta, kao i potencijalnih internet zavisnika u Srbiji, kao i u svim drugim razvijenim delovima u svetu, u direktnoj je vezi sa tehničkim razvojem. Na mrežu se sada, osim preko kompjutera, može čak i preko telefona.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE