Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Predstavljeno 12. izdanje „Šake soli“ Mire Stupice

    U Muzeju Narodnog pozorišta u Beogradu večeras je predstavljeno 12. dopunjeno izdanje knjige Mire Stupice „Šaka soli“, koju su zajednički objavili nacionalni teatar i KIZ Altera.

    Pozdravljajući okupljene prijatelje i poštovaoce, diva srpskog i jugoslovenskog glumišta Stupica (89) rekla je da je zbunjena, jer nije očekivala da će sresti toliko dragih ljudi. „Htela bih da vam kažem mnogo lepih stvari, ali stara sam, ne mogu“, dodala je ona. 

    Stupica je podsetila da je knjigu svojih sećanja i razmišljanja pisala pre 20 i više godina. „To je dobra knjiga, imala je ogroman broj čitalaca i mnogi su je pohvalili. Kada mi je Narodno pozorište ponudilo da je ponovimo pristala sam i mislila da ćemo imati jednu običnu promociju. Sada vidim elitu i, mada zbunjena, srećna sam što sam ovde večeras“, istakla je slavna glumica. 

    „Nemam prave reči da vam zahvalim. Možda moje suze to bolje znaju. Toliko ste dobri i pažljivi. Ja odlazim skoro, ali znam da ćete me se sećati i hvala vam“, rekla je Stupica.

    Upravnik nacionalnog teatra Božidar Đurović uručio je nekadašnjoj članici te kuće „Srebrnjak Narodnog pozorišta“ kao uspomenu na ovo veče. „Pod srpskim pozorišnim nebom bilo je mnogo glumaca koje ćemo pamtiti, ali je Mira Stupica jedinstvena“, istakao je on.

    O knjizi, ali i o životu i radu velike dramske umetnice govorili su osnivač i direktor Akademije umetnosti Dušan Đoković, glumica Dobrila Stojnić i dramaturg Željko Hubač koji je pročitao i pismo reditelja Jagoša Markovića i recenziju prof. dr Petra Marjanovića. „Šaka soli“ je, kako je svojevremeno ocenio pozorišni kritičar i hroničar Feliks Pašić, knjiga sećanja, uspomena na ljude i događaje, na različita vremena i prilike, pisana sa merom, dobrim ukusom, ali i sa beskrajnom zanimljivošću. 

    „To nije knjiga o pozorištu, već o jednom bogatom životu bez ulepšavanja, koju je mogla da napiše jedna kompletna ličnost – i kao čovek i kao umetnik. Sa ‘Šakom soli’ Mira Stupica je visoko podigla lestvicu naše memoarske književnosti“, rekao je Pašić još pre deset godina, a knjiga je u međuvremenu postala pravi bestseler.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE