Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Iz Fukušime curi radioaktivna voda

    U oštećenoj nuklearnoj centrali „Fukušima Daići“ registrovano je curenje oko 12 t otpadne radioaktivne vode, a izvesna količina je možda otišla i u Pacifik.


    TEPKO je saopštio da je otkriveno curenje iz cevi spojenih za privremeni sistem za dekontaminaciju i da je izlivena voda već prošla određene procese čišćenja.

    Ta voda je ranije upotrebljavana za hlađejne oštećenih reaktora u kojima je došlo do topljenja jezgra nakon prestanka rada sistema za hlađenje oštećenog u naletu cunamija marta prošle godine. Radioaktivna voda se u procesu reciklaže dekontaminira i vraća u reaktore radi njegovog hlađenja.

    „Naši stručnjaci su potvrdili da je došlo do curenja na jednom spoju cevi“, rekao je predstavnik TEPKO-a agenciji AFP. On je dodao da je moguće da je deo vode koji je bio van postrojenja otekao u okean. Zaposleni u „Fukušimi“ otkrili su curenje i zaustavili dalje oticanje vode, ali izgleda da nije bilo moguće sprečiti izlivanje u Pacifik.

    Curenje radioaktivne otpadne vode je često iz ove nuklearne centrale oštećene nakon razornog zemljotresa i cunamija 11. marta prošle godine. Tim incidentima su demantovane i tvrdnje vlade iz decembra da su oštećeni reaktori u „Fukušimi“ i situacija oko nuklearne sada pod kontrolom.

    U sličnom incidentu prošlog meseca oko 120 tona radioaktivne vode je iscurilo iz sistema za dekontaminaciju, a 80 litara je otišlo u okean, prema podacima operatora TEPKO.

    Nakon katastrofe, najveće posle Černobilske 1986. godine, japanske vlasti su evakuisale stanovništvo iz okoline centrale u prečniku od 20 kilometara. Tragovi cezijuma i radioaktivnog joda registrovani su u zemljištu, morskoj vodi kao i namirnicama ne samo u oblasti Fukušima, već i okolnim regionima.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE