Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    „Titanik“ pod zaštitom UNESKO-a

    Olupina putničkog broda „Titanik“, koja već 100 godina leži na dnu Atlantskog okeana, biće od ovog meseca pod zaštitom Organizacije Ujedinjenih Nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESKO), saopšteno je danas iz ove organizacije.
     
    S obzirom da je britanski kruzer potonuo u međunarodnim vodama, nijedna država nije imala jurisdikciju nad njegovim ostacima. Nakon jednog veka, međutim, olupina će se naći pod zaštitom UNESKO-a, u skladu sa Konvencijom o zaštiti podvodnog kulturnog nasleđa iz 2009. godine, 

    „Od ovog trenuta, države potpisnice konvencije mogu da zakonski kazne svaki akrt uništenja, pljačke, prodaje i razmeštanja predmeta nađenih na mestu potonuća“, navodi se u saopštenju UNESKO-a. 

    Države potpisnice „mogu da preduzmu sve neophodne mere kojim raspolažu kako bi zaštitile olupinu i osigurale da ljudski ostaci koji se tu nalaze imaju dostojan tretman“, ističe UNESKO. 

    „Potonuće Titanika je upisano u sećanje čovečanstva i srećna sam što će to mesto ubuduće biti pod zaštitom Konvencije UNESKO-a“, kazala je generalna direktorka organizacije Irina Bokova, navodeći da postoje na hiljade takvih mesta u svetu koje, takođe, treba zaštititi. 

    „Sve su to uspomene na ljudsku tragediju prema kojoj se treba odnositi s poštovanjem“, istakla je ona. 

    Putnički brod „Titanik“ udario je u ledeni breg tokom svog prvog putovanja Atlantikom. Potnuo je u noći 14. aprila 1912. i od tada je na dubini od skoro 4.000 metara, ispred kanadskog ostrva Njufaundlend. Tom prilikom je poginulo 1.514 osoba. Potonuće Titanika smatra se jednom od najvećih pomorskih katastrofa u istoriji. Olupina čuvenog broda otkrivena je 1985. zahvaljujući modernim podmorskim tehnologijama. 

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE