Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Istraživanja: Kupovina ne usrećuje

    Da li biste preostali novac u novčaniku potrošili da sebi kupite nove cipele ili da se provedete sa prijateljima? Na osnovu vašeg odgovora mogao bi da se odredi stepen vaše sreće, način na koji vas drugi doživljavaju, pa i celokupan vaš život.
     
    Naime, dva nedavna istraživanja potvrdila su istinitost stare izreke da „se novcem ne može kupiti sreća“ time što su pokazala da su kupoholičari manje srećni od ljudi koji troše na „iskustvima“.
     
    Osobe koje kupuju materijalna dobra su generalno manje srećne, pa čak i manje voljene u društvu od onih koje prednost daju iskustvima, kao što su putovanja, izlasci i kulturna dešavanja.
     
    Ljubitelji „životnih iskustava“ se bolje slažu sa drugima, opušteniji su u društvu i jednostavno se bolje osećaju u svojoj koži, tvrde naučnici sa Univerziteta u San Francisku, prenosi Daily Mail. Istraživači misle da je to s toga što se oni ne plaše da se upuste u rizik.
     
    „Čovek više rizikuje kada ide da isproba neki novi restoran ili da vidi neku pozorišnu predstavu“, objašnjava profesor Rajan Hauvel, dodajući da ne postoji mogućnost da se ručak ili putovanje vrate kao što je to slučaj sa kupljenom haljinom na primer.
     
    Dok traju, a naročito posle, ovakva iskustva nam pružaju osećaj vitalnosti, pomoću njih imamo utisak da smo „živi“.
     
    Sreća zbog kupovine nekog predmeta obično brzo iščezava, za razliku od lepih uspomena koje nam ostaju nakon nekog događaja i kojih se prisećamo mnogo godina kasnije.
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE