Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Počela eksploatacija uglja u „Strmostenu“

    Rudarska jama „Strmosten“, koja je, sa novih 2,5 miliona tona uglja, u sastavu Rudnika mrkog uglja „Rembas“ iz Resavice otvorena je juče uz rudarske svečanosti, rudare i njihove porodice.

    “Iskopati i istražiti tri i po kilometra rudarske jame, svuda u svetu je veliki poduhvat, a kada se to radi u vreme ekonomske krize i vlastitim sredstvima rudnika u Srbiji, to je ogroman poduhvat“, rekao je Zlatko Dragosavljević, državni sekretar u Ministarstvu životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja.

    Investicija je vredna sedam miliona evra i, prema rečima Dragosavljevića, znači početak novog “Rembasa“ i serije novih uspeha.

    Naredne godine u Ravnoj Reci biće spremno za eksploataciju novih 2,5 miliona tona uglja, a 2014. godine još toliko u Jelovcu, dodao je Dragosavljević i istakao da je to „buducnost mladih ljudi ovog kraja“. 

    Generalni direktor „Rembasa“ Zdravko Zarić je podsetio na to da su radovi trajali od 2004. godine i da je investicija u „Strmosten“ veoma važna jer obezbeđuje eksploataciju uglja narednih 15 do 20 godina, kopajući godišnje 150.000 do 200.000 tona.

    Predsednik opštine Despotovac Mališa Alempijević je istakao da je Rudarska jama „Strmosten“ najveća investicija u toj opštini, koja stvara budućnost rudnicima JP PEU, rudarima i njihovim porodicama.

    U jami „Strmosten“ 1974. godine poginula su 34 rudara i bila je to najveća rudarska nesreća u Srbiji.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE