Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    FrancuskI konzorcijum uspešan na tenderima za farme vetra

    Konzorcijum koji predvode francuske firme EDF i „Alstom“, pobedio je na tri od pet tendera za izgradnju ofšor farmi vetra, saopštio je francuski ministar za industriju Erik Beson.

    Pomenuti konzorcijum, u kojem je i danska kompanija „Dong energy power“, gradiće farme vetra u Fekamu i Kursej-sir-meru na severnoj obali Francuske, kao i u Sen-Nazeru, na zapadnoj obali, izveštava AFP.

    Na četvrtom tenderu za još jednu farmu vetra na severnoj obali Francuske zajednički su pobedile kompanije „Areva“ i španska „Iberdrola“.

    Na petoj lokaciji farma vetra se neće graditi jer je jedina ponuda za nju, koju je dao gigant sa sektora gasa „GDF Suez“, ocenjena kao preskupa u odnosu na očekivanu proizvodnju električne energije.

    „Suez“ je uopšte najveći gubitnik na pomenutim tenderima, budući da nije prošla nijedna od četiri ponude te firme.

    Ministar Beson ističe da će u pomenute farme vetra biti investirano sedam milijardi evra, a biće otvoreno i 10.000 novih radnih mesta.

    Sa četiri farme vetra očekuje se ukupna proizvodnja 2.000 megavati električne energije, dok je prvobitno bila planirana produkcija 3.000 megavata.

    Tokom ove godine se, međutim, očekuje još jedan tender francuske vlade za nove lokacije namenjene ofšor farmama vetra. Realizacijom tih projekata će biti ostvarena proizvodnja ukupno 6.000 megavata struje.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE