Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Agronomima šansa za sopstveni biznis

    Nezaposleni inženjeri poljoprivrede u RS dobili su šansu da pokrenu sopstveni biznis ako imaju dobru ideju, ako su nosioci poljoprivrednog gazdinstva na selu i ako nisu stariji od 40 godina.


    Naime, Pravilnikom o podsticajima, koji je donelo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, predviđeno je da se inženjerima bez posla koji ispunjavaju ove uslove dodeli 20.000 KM da se bave proizvodnjom na vlastitom gazdinstvu u seoskom području. Kako saznajemo, za ovakvu vrstu pomoći vlada veliki interes.

    Isto tako, nezaposleni inženjer poljoprivrede koji dobije ova sredstva obavezuje se da će sredstva koristiti u narednih pet godina, ali u tom periodu ne sme da se zaposli na drugom radnom mestu ili da se prijavi službi za zapošljavanje jer će, u tom slučaju, morati da vrati novac.

    U resornom ministarstvu su kazali da je za prijavu, pored osnovnih podataka, potrebno dostaviti i program razvoja poljoprivredne proizvodnje ili prerade na vlastitom gazdinstvu, te predračun za nabavku osnovnih sredstava, te potrebnog materijala i opreme.

    „Pravo na ovaj podsticaj može ostvariti maksimalno 30 korisnika, a zahtev za isplatu se podnosi najkasnije do 31. maja ove godine“, rekli su u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS.

    Bojan Kecman, portparol ovog ministarstva, rekao je da već ima zainteresovanih, te da je ovo prava mera jer na birou ima mnogo nezaposlenih inženjera poljoprivrede.

    „Ako neko ima dobru ideju dobiće novac od nas, do 20.000 KM. Uz to, i naredne godine ti koji dobiju novac mogu da konkurišu za ovu meru i opet dobiju određena sredstva ako ispune uslove“, kazao je Kecman i napomenuo da je ovo jedna od najdirektnijih mera podrške ostanku mladih ljudi na selu.

    Prema evidencijama Zavoda za zapošljavanje RS, zaključno sa 29. februarom ove godine na posao su čekala 443 diplomirana inženjera poljoprivrede svih smerova.

    Od tog broja, kazali su u Zavodu, njih 348 na evidenciji su oni koji imaju do 40 godina starosti, što je jedan od uslova za dobijanje ovih podsticaja za samozapošljavanje.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE