Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Austrijanci krive koncerne za visoke cene goriva

    Austrijanci krive velike naftne koncerne za visoke cene goriva na benzinskim pumpama širom zemlje u vreme uskršnjih odmora.

    Ovog vikenda cena Eurosupera popela se na čak 1,669 evra za litar, tako da je prosečno punjenje rezervoara stajalo 100 evra.

    Istraživanje instituta “Galup” je pokazalo da 80 odsto Austrijanaca smatra da naftni koncerni “namerno varaju građane visokim cenama”. Tako 68 odsto veruje da su naftni koncerni krivi za najviše cene naftnih proizvoda u istoriji Austrije, a 63 odsto daje krivicu spekulantima.

    Takođe, 41 odsto krivicu prebacuje Vladi, zato što, kako smatraju, ne preduzima ništa, na primer, kroz smanjenje poreza na naftne derivate, dok samo 6 odsto krivi benzinske pumpe za neprestani rast cene naftnih proizvoda i pored činjenice da koncerni diktiraju cene u maloprodaji.

    U međuvremenu je savezna agencija za konkurentnost pokrenula istragu kako bi utvrdila da li postoji ilegalno dogovaranje cena među koncernima.

    I ministar privrede Rajnhold Miterlener je spoznao ozbiljnost situacije i najavio da želi da proširi nadležnosti Agencije za konkurentnost.

    Bivši vozač Formule 1 Niki Lauda ukazuje da cena nafte utiče na privredu, odnosno da ona diktira cenu, na primer, hleba, putera. On smatra da je preterano da država po litri goriva ubira oko jedan evro.

    “Nafta košta, to je logično. Na to dolaze spekulanti koji imaju ogromne zarade. Potom koncerni zarađuju milijarde i mogu svojim povećanjima cene da nas uvedu u svetsku ekonomsku krizu”, rekao je Lauda bečkom dnevniku “Esterajh”.

    Inače u Austriji je pokrenuta peticija kojom se od Vlade zahteva povlačenje odluke od 1.januara prošle godine o povećanju poreza na naftne proizvode.Naime, 52 odsto cene naftnih derivata na pumpama ide u državnu kasu.Dalje se zahteva oštrija kontrola spekulanata, i sprečavanje dogovora cena od strane naftnih koncerna.

    Peticijom građani zahtevaju i uvođenje jedne “najviše cene”, preko koje ne može dalje skakati cena naftnih derivata.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE