Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Sajamska izložba više hiljada grla stoke

    U okviru predstojećeg 79. Međunarodnog poljoprivrednog sajma u Novom Sadu biće održana izložba više hiljada grla stoke, među kojima su i uzorci iz Francuske, saopštio je danas Novosadski sajam.

    Sajam se održava od 12. do 18. maja, pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede. Izložba stoke je godinama jedan od najatraktivnijih segmenata Međunarodnog poljoprivrednog sajma, manifestacija koja opravdava reputaciju najveće i najbogatije stočarske izložbe u Srbiji i regionu. Posetioci će imati priliku da vide veliki broj najboljih grla stoke domaćih i stranih odgajivača a, kako najavljuju organizatori, biće izložene i autohtone rase, neophodne za očuvanje biodiverziteta.

    Na Novosadskom sajmu ocenjuju značajnom odluku Ministarstva poljoprivrede o dodeli podsticaja kako bi se stvorio povoljniji ambijent za razvoj stočarstva i zato je Međunarodni poljoprivredni sajam prilika da se zainteresovanim farmerima predstave ne samo genetski potencijali nego i uslovi u kojima bi takva stoka trebalo da se gaji.

    Biće predstavljene i vrhunske rase goveda i svinja iz Francuske, dok će Austrija, zemlja partner predstojećeg poljoprivrednog sajma, preneti svoja iskustva u odgajanju stoke. U govedarstvu će, pored holštajn-frizijske i simentalske rase, odnosno domaćeg šarenog govečeta, biti izloženo i podolsko goveče i buša – autohtona rasa namenjena banci gena.

    Uprkos nezavidnoj situaciji u kojoj je svinjogojstvo zbog niskih cena žive stoke, najveće farme i individualni proizvođači predstaviće čiste i ukrštene rase, kao i autohtonu rasu mangulica – genetski resurs najzastupljeniji u Parku prirode „Zasavica“.

    I ove godine vlada veliko interesovanje za ovčarstvo pa će, kako se očekuje, biti predstavljeni najbolji primerci lipske ovce, cigaje, sufok, virtenberg, bergamo, il de frans, krivovirske i svrljiške ovce, kao i za kozarstvo gde su najavljene francuska, sanska, balkanska i alpino rasa.

    Pored različitih rasa živine i opreme za živinarstvo, na Sajmu će biti predstavljena i alternativna stočarska proizvodnja – podizanje ribnjaka i proizvodnja u ribnjacima, uzgoj riblje mlađi, pčelarstvo i oprema.

    Na izložbi konja, pored izloženih sportskih grla, biće predstavljeni i radni konji, nonius, hrvatski hladnokrvnjak, domaći brdski, šetland poni, kao i balkanski magarac.

    Ocenjivanje živih eksponata biće održano od 11. do 13. maja a tradicionalni Dan stočara na Međunarodnom poljoprivrednom sajmu obeležiće svečani defile stoke 17. maja, na Manježu Novosadskog sajma. U Kongresnom centru Novosadskog sajma tog dana će, u organizaciji Austrijskog privrednog klastera, biti održani poslovno – stručni skupovi na teme „Austrija-partner srpskoj stočarskoj proizvodnji“ i „Austrija-partner srpskoj proizvodnji svinja“.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE