Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    CG: Albanci nas moraju pitati o nuklearki u Skadru

    Direktor Agencije za zaštitu životne sredine Crne Gore Daliborka Pejović ocenila je da bi građani Crne Gore trebalo da odlučuju o izgradnji nuklearne elektrane, koju u Skadru planira da izgradi Albanija.


    Pejović je pojasnila da susedi nisu ispoštovali, niti postupili u skladu sa međunarodnom ESPO konvencijom, po kojoj države bez konsultovanja sa susedima, ne mogu raditi projekte koji utiču na životnu sredinu regiona.

    ESPO konvencija odnosi se na pravovremeno obaveštavanje o prekograničnom uticaju, ukoliko zemlje na svojoj teritoriji realizuju projekte koji mogu imati posrednog ili direktnog uticaja na životnu sredinu i prirodno orkuženje država regiona. Pejović je istakla da bi za projekat izgradnje nuklearnih elektrana i Crna Gora morala organizovati javne rasprave.

    “Za takav plan i mi bi morali da organizujemo javne rasprave, a kako sada stvari stoje naša javnost nije spremna da podrži odluku o izgradnji nuklearne elektrane u neposrednoj blizini. Osim toga naša zemlja je i zabranila promet nuklearnih materijala, osim za naučno – istraživačke delatnosti”, istakla je Pejović.

    Iako je albanski premijer Salji Beriša pre nekoliko meseci, dok je boravio u Crnoj Gori, kazao da su za neko vreme odloženi planovi o izgradnji nuklearne elektrane, Pejović smatra da izjave najviših zvaničnika Albanije govore da nisu odustali od korišćenja te vrste energije.

    “Verovatno će zbog podozrenja ljudi u Albaniji i Crnoj Gori morati da kvalitetnije ispitaju donošenje takve odluke. Ako zbog ničega drugog to zbog onog na šta su manje obraćali pažnju – seizmike i geološkog sastava tog područja”, upozorila je ona.

     Pejović je kazala da su Albanci već neko vreme radili na fizibiliti studiji, kako bi videli kakva je ekonomska, kadrovska i investiciona projekcija koštanja izgradnje nuklearnih elektrana, kao i kako će rešiti probleme koje sada imaju da bi u sprovođenje planova krenuli što pre.

    “Tačno je da su se zaustavili nakon priče o Fukušimi, jer je nakon incidenta traženo od svih drugačije usmerenje i promišljanje u toj oblasti”, navela je Pejović.

    Beriša je prilikom posete Crnoj Gori u januaru kazao da je nuklearna energija najčistija i najispilativija, ali da je projekat na čekanju. „Kao što je poznato ta oblast je poznata po tektonskim pomeranjima. Taj projekat smo stavili sa strane dok nauka ne da odgovore i ne reši nedoumice“, kazao je Beriša.

    Planirana nuklearna elektrana bila bi vazdušnom linijom udaljena 50 kilometara od Podgorice, a ranije je upozoreno da bi taj projekat doveo u pitanje bezbedonosno stanje u čitavom regionu.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE