Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Da li će „ImMucin“ pobediti rak?

    Vakcina koja pogađa molekule kod 90% vrsta raka po prvi put je testirana na ljudima.
     
    Rezultati sa probnog istraživanja na pacijentima sa rakom krvi pokazali su da su svi ispitanici imali veću otpornost na bolest nakon primljene vakcine, a tri od sedam pacijenata su nakon tretmana izlečena.
     
    Ova profilaktička vakcina je zamišljena kao lek koji bi se koristio u cilju prevencije bolesti. Istraživači veruju da se ona može da se koristi i kod raka dojke, prostate, pankreasa, debelog creva i raka jajnika.
     
    Čak i oni tumori koji su otporni na trenutno dostupne lekove poput trastuzumaba, koji se koristi u borbi protiv raka dojke, mogu da budu osetljivi na novu vakcinu.
     
    Ako sve bude išlo po planu, ImMucin vakcina će se na tržištu pojaviti do 2020. godine. Novi tretman, za razliku od ostalih lekova koji je delovao na ćelije raka, povećava snagu imunog sistema da se bori protiv tumora.
     
    Istraživači sa Tel Aviv univerziteta su se kod pravljenja leka koncentrisali na protein MUC1 koji se u većim količinama stvara u kancerogenim ćelijama nego u zdravim. Pored toga, vakcina je “ukrašena” šećerom koji joj daje karakterističan oblik.
     
    Nova vakcina prepoznaje lažni šećer i uključuje svoj arsenal oružja u borbi protiv raka. MUC1 šećer se nalazi kod 90% svih rakova, a vakcina je pokazala “dramatične” rezultate kod miševa sa rakom dojke.
     
    Sada istraživači obećavaju iste rezultate i u testiranju na ljudima; sve ide u odličnom smeru kada se uzme u obzir da niko od ispitanika u probnom istraživanju nije patio od neželjenih efekata sem minimalnih iritacija.
     
    Ipak biće potrebne godine ispitivanja pre nego što se vakcina bude smatrala potpuno bezbednom i efektnom. Onda se ona može koristiti i u kombinaciji sa drugim lekovima za jačanje imuniteta ali i kao prevencija od povratka tumora posle operacije.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE