Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    (VIDEO) Zemljotres u Indoneziji: Upozorenje na cunami u 28 zemalja

    Upozorenje na opasnost od cunamija izdato je za sve zemlje Indijskog okeana nakon zemljotresa jačine 8,9 stepeni koji je pogodio Indoneziju, javljaju svetske agencije.

    Upozorenje na cunami je izdato za zemlje: Indonezija, Indija, Sri Lanka, Australija, Mjanmar, Tajland, Maldive, Malezija, Mauricijus, Reunion, Sejšeli, Pakistan, Somalija, Oman, Madakaskar, Iran, Ujedinjeni arapski emirati, jemen, Komori, Bangladeš, Tanzanija, Mozambik, Ostrva Kroze, Kenija, Kerguelenska ostrva, Južna Afrika, Singapur.
     
    Epicentar je bio u moru na dubini od 33 kilometra, oko 430 kilometara jugozapadno od prestonice provincije Aćeh na ostrvu Sumatra, navodi Američki geofizički institut. Insistut je jačinu zemljotresa najpre procenio na 8,9, a potom na 8,7 stepeni.

    U Indoneziji nema struje, zavladala je velika panika i saobraćajna gužva je stanovništvo krenulo da se povlači u unutrašnjojst zemlje na više nadmorske visine.

    Pacifički centar za upozoravanje na cunami navodi da je i dalje na snazi upozorenje na opasnost od cunamija za 28 zemalja, kao i da je za sada formiran mali talas koji se kreće ka obalama indonežanske provincije Aće.
     
    Predsednik Indonezije Susilo Bambang Judhojono rekao je Rojtersu da za sada nema izveštaja o šteti i da veruje da nema pretnje da će se stvoriti cunami, iako je izdato upozorenje. On je takođe rekao i da su komunikacije sa ugroženim područjima trenutno nemoguće.
     
    Državna Agencija za vanredne situacije objavila je da do sada nisu detektovani pokazatelji koji ukazju na to da bi se cunami mogao formirati.

    Na Tajlandu je zatvoren aerodrom u letovalištu Puket, dok tajlandske vlasti istovremeno pozivaju stanovništvo da se evakuiše na bezbednije lokacije u unutrašnjosti zemlje. Poslednji izveštaji ukazuju da je voda počela da se povlači sa obala Puketa što „izaziva zabrinutost“.  U Indiji je privremeno zatvorena velika luka Čenej, dok je metro zatvoren u Kalkuti.

    Potres se osetio i u Singapuru, Tajlandu, Indiji i Maleziji, gde su se, prema izveštajima visoke poslovne zgrade žestoko tresle minutima.
     


    Pacifički centar za upozoravanje na cunami je na svom sajtu saopštio da zemljotresi ovakve jačine imaju potencijal da generišu ogroman, široko raspsrostranjen destruktivan cunami koji može pogoditi obale celog Indijskog Okeana.

    Podsetimo, područje Aće u Indoneziji je u decembru 2004. pogodio snažan zemljotres od 9,1 stepeni po Rihterovoj skali i izazvao cunami, koji je usmrtio 230.000 ljudi u 14 zemalja, od kojih je 150.000 stradalo u Indoneziji.
     
     
    Nema informacija da su pogođeni građani Srbije


    Ambasador Srbije u Indoneziji Zoran Jovanović izjavio je danas u Džakarti da nema nikakve informacije o tome da su građani Srbije boravili u oblasti Banda Aceh gde se dogodio zemljotres i da su njime pogođeni.

    Jovanović je rekao da se većina građana Srbije, kojih nema mnogo u Indoneziji, nalaze ili na ostrvu Javi ili na Baliju, koji su više od 1.000 kilometara udaljeni od Banda Aceha, mesta gde se dogodio zemljotres.

    „Mi ovde u Džakarti nismo praktično ni osetili taj zemljotres pošto je to na nekih 1.000 kilometara od nas – kao kad bi bio zemljotres u Berlinu ili Varšavi“, istakao je Jovanović u telefonskoj izjavi RTS-u.

    „Nemamo nikakve informacije da su naši građani boravili u oblasti Bande Aceh i da su pogođeni. Ako dođemo do takve informacije svakako ćemo javiti“, istakao je Jovanović.

     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE