Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Srbija značajno napredovala u zaštiti konkurencije

    Srbija je u zaštiti konkurencije napravila značajan napredak u proteklim godinama usvajanjem odgovarajuće zakonske regulative usklađene sa pravom EU i jačanjem rada Komisije za zaštitu konkurencije, zaključeno je na konferenciji povodom Dana konkurencije.
     
    Foto: Tanjug


    Premijer Srbije Mirko Cvetković ukazao je na tom skupu na važnost antimonopolske politike u uspostavljanju efikasne i održive ekonomije i naglasio da su jake i nezavisne institucije najvažniji korak u uvođenju tržišnog sistema i savremene tržišne privrede. Premijer je rekao da vlada pruža punu podršku nezavisnim telima, kao i da je važno i što je novi zakon proširio ovlašćenja Komisije za zaštitu konkurencije.

    Prema rečima Cvetkovića, komisija je dokazala nezavisnost u radu kroz samostalno donošenje odluka u izricanju mera zaštite konkurencije u prošloj godini, a odluke Upravnog suda potvrdile su rešenja komisije i podigle značaj i autoritet te institucije. Premijer je podsetio da je vlada u toku svog mandata uložila značajan napor u stvaranju regulatornog okvira i donela novi Zakon o zaštiti konkurencije, potpuno usklađen sa pravom EU.

    Komisija za zaštitu konkurencija prošle godine izrekla je kazne za povredu konkurencije u vrednosti 3,2 milijarde dinara, izjavila je danas direktorka te komisije Vesna Janković. „Transparentna, predividiva i nediskriminatorska primena zakona osnovni je i najbolji vid promocije zaštite konkurencije“, istkla je ona.

    Prema njenim rečima, suština pravila zaštite konkurencije znači stvaranje uslova za tržišnu utakmicu, što podrazumeva i kažnjavanje povrede konkurencije. Janković je dodala da je zaštita konkurencije u Srbiji jedna od retkih oblasti koja je u potpunosti usklađena sa pravilima EU.Ona je rekla da će ciljevi rada komisije u narednom periodu biti efikasna primena zakona, jačanje svesti o značaju zaštite konkurencije i jačanje kapaciteta same komisije.

    Šef Delegacije Evropske komisije u Srbiji Vensan Dežer istakao je da je Srbija preduzela važne korake na polju zaštite konkurencije i usvojila skoro sve neophodne propise. On je naglasio da, što se tiče politike spajanja kompanija, Srbija ima pravni okvir usklađen sa propisima EU, ali da problem predstavljaju pojedini suprotstavljeni propisi i naveo primer privremene mere za ograničavanje marži na osnovne životne namirnice.

    Dežer je naveo i da Komisija za zaštitu konkurencije ne treba da se bavi samo preventivnim merama već i da primenjuje mere represije i ukazao na važnost osnaživanja kapaciteta sudstva da presuđuje u slučajevima zaštite konkurencije. Prema njegovim rečima, potrebno je nastaviti napore za dalju liberalizaciju privrede jer, kako je ocenio, pojedine kompanije imaju dominantan položaj u oblastima transporta, energetike i telekomunikacija.
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE