Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Smederevski muzej slavi 62. rođendan

    Muzej u Smederevu obeležiće 62. godišnjicu osnivanja, otvaranjem izložbe „Populus Romanus“, priređene u saradnji sa Zavičajnim muzejom u Jagodini. Autor izložbe je arheolog Radovan Petrović, kustos Zavičajnog muzeja u Jagodini.

    Izložba je prvi put predstavljena jagodinskoj publici krajem septembra 2010. godine, a do sada je predstavljena u više gradova u Srbiji. Na izložbi u Smederevu, uz predmete iz zbirke Zavičajnog muzeja u Jagodini, biće izloženi i oni iz zbirke smederevskog Muzeja. Koautor izložbe u Smederevu je arheolog Ljiljana Nikolić, kustos Muzeja u Smederevu.

    Na izložbi će biti predstavljeni različiti eksponati: nakit, novac, kultni predmeti, oprema vojnika, posuđe i drugi različiti upotrebni predmeti. Osnovna namera je da se sa materijalom kojim raspolažu obe zbirke prikažu neki delovi života naroda sa teritorije rimske provincije Gornje Mezije, koja je obuhvatala najveći deo teritorije današnje Srbije.

    Vremenski okvir prikazanog materijala je od kraja I veka pre nove ere, do kraja VI veka nove ere. Kako su naveli autori, izložba je posvećena uspomeni na Aleksandra Saleta Jovanovića, profesora na Filozofskom fakultetu u Beogradu, koji je bio dugogodišnji saradnik Muzeja u Smederevu.
     
    Izložba će biti otvorena u četvrtak u 13 časova.
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE