Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Česi ulažu 300 mil. EUR u Prokop?

    Češka kompanija „Metrostav“ je spremna da investira više od 300 miliona evra u gradnju beogradskog železničkog čvora Prokop i autoputa Beograd-Čačak.


    Tročlana delegacija „Metrostava“ razgovarala je sa predstavnicima Mnistarstva za infrastrukturu i energetiku i najavila da ima jasan i precizran plan kako da navedena sredstva plasira u realizaciju dva velika infrastruturna projekta u Srbiji.

    Resorni ministar Milutin Mrkonjić je u razgovoru sa predstavnicima „Metrostava“, koji ima godišnji obrt od 1,2 milijarde evra, predložio da u naredne dve sedmice bude potpisan protokol o namerama, s obzirom da je češka kompanija na finansijskom i tehnološkom nivou jedna od najreprezentativnijih i u evropskim okvirima, kao i da je spremna da odmah počne sa realizacijom investiconih projekata u Srbiji.

    „Veoma dobro poznajemo unutrašnju strukturu vaše kompanije, znamo da je izgradila i praški metro, koji spada u najbolje podzemne železnice na Starom kontinentu.Veoma nas raduje činjenica da ste prepoznali Srbiju kao zemlju u koju je dobro investirati, s obzirom da smo u punom privrednom zamahu i da je sada stvoren privredni ambijent, u kojem se potencijalni investitori mogu osećati sigurno, kako sa zakonodavnog, stručnog, tako i finansijskog aspekta. Spremni smo da napravimo model koji će odgovarati svima i da odmah počnemo sa realizacijom“, rekao je ministar Mrkonjić.

    Miroslav Balint,menadžer za nove projekte u „Metrostavu“ je kazao da je češka kompanija „odlučna u nameri da investira novac u Srbiju. Obavili smo mnogo razgovara, uverili se da postoje gotovi i veoma privlačni projekti, u to su nas uverili i vodeći ljudi CIP, pa nema razloga da se ne krene u realizaciju ovih poslova“, rekao je Balint.

    Balint je dalje kazao da pošto je i ministar Mrkonjić „saglasan da ubrza sve procedure, a istovremeno nas je i zainteresovao da ozbiljno razmotrimo učešće naše kompanije u izgradnji autoputa između Beograda i Čačk, na Koridoru 11, mi smo spremi da protokolom, koji bismo potpisali u Pragu, sve preciziramo i stavimo u funkciju kapital određen da se investira u srpske projekte“.

    Dogovoreno je da delegacija Ministrastva za infrastrukturu i energetiku poseti Prag i potpiše ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji i tako napravi prvi korak ka konačnom dogovoru o učešću ove kompanije u izgradnji kapitalnih projekata u Srbiji.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE