Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Nov način lečenja zavisnosti

    Postupak manipulacije memorijom koji su izmislili kineski naučnici oduševio je i sve svetske stručnjake.


    Kineski naučnici razvili su metodu koja bivšim zavisnicima o teškim drogama može pomoći da izbegnu povratak starim navikama. Nova metoda, opisana u novom broju prestižnog časopisa Science, ne zasniva se na uzimanju lekova nego na jednostavnim trikovima kojima se manipuliše pamćenjem bivših zavisnika.

    Neke od postojećih terapija na klinikama za odvikavanje temelje se na tome da se zavisnicima prikazuju slike ili filmovi koji kod njih bude mučna sećanja povezana sa uzimanjem droge.

    Takve scene su kod mnogih pacijenata smanjile želju za drogom.

    Stare navike

    Ali, povratak u stvarni život nije lagan: dovoljan je susret s lokalnim dilerom ili prijateljem iz narkomanskog miljea i osoba se vraća starim navikama. Naučnici pod vođstvom Lin Lu iz Nacionalnog instituta za zavisnost od droga na Univerzitetu Peking razvili su metodu koja kombinuje tradicionalne načine lečenja sa postupkom tzv. rekonsolidacije memorije, ponovnog vraćanja potisnutih sećanja.

    Svoju metodu naučnici su najprije probali na pacovima, a zatim na grupi od 66 bivših zavisnika od heroina. Jednoj grupi od 22 pacijenta, koji su u proseku bili 11 godina “čisti”, pokazali su kratki, petominutni video koji ih je podsetio na mučno razdoblje uzimanja droge, odnosno poslužio je kao “prozor u sećanje”.

    Prozor u sećanje

    Deset minuta kasnije ispitanici su gledali veći broj videa s prizorima ljudi koji ubrizgavaju heroin. Drugoj grupi kao početni video pokazan je petominutni film sa prikazima prirode, a zatim nakon deset minuta isti filmovi kao i prvoj grupi ispitanika.

    Šest meseci kasnije obe grupe bivših zavisnika bile su podvrgnute pregledima i testovima. Pokazalo se da su oni kojima je bio prikazan kratki video, koji je poslužio kao “prozor u sećanje”, pokazivali mnogo manju želju za povratak drogama.

    „Postupak manipulacije memorijom koji smo primenili smanjuje želju za uzimanjem droge. Verujemo da bi to moglo smanjiti verovatnost povratka drogama kod bivših zavisnika koji su prošli dug period apstinencije,“ tvrde kineski naučnici.

    Može i za alkohol

    „To je fantastična i fascinantna studija koja je uključila vrlo kontrolisane eksperimente na pacovima i ljudima,“ rekla je za Scientific American neuronaučnica Liz Felps sa Univerziteta Njujork.

    Slično misli i dr. Ejmi Milton sa Kembridža. „Ne vidim razlog zašto se to ne bi moglo primenjivati i u lečenju alkoholičara,“ rekla je Milton.

    Uskoro dolazi i vakcina, miševe je skinula sa droga

    Jedna od strategija u borbi protiv zavisnosti od droga je vakcina. Zahvaljujući njoj, zavisnici bi bili zaštićeni od kokaina, metamfetamina ili heroina na isti način kao što nas vakcinisanje u ranom detinjstvu štiti od boginja i dečje paralize.

    Naučnici su na ideju o vakcinisanju protiv zavisnosti od droga došli još 70-ih godina prošlog veka, ali testovi na majmunima pokazali su da je vakcina delotvorna samo kad se životinjama ubrizgava nekoliko puta na dan, pa su zato istraživači odustali od daljih eksperimenata.

    Međutim, poslednjih godina naučnici ponovno rade na razvoju vakcine, a jedan od pionira na tom planu je dr. Tomas Kosten, profesor psihijatrije i neuronauke.

    On je pre nekoliko godina predstavio eksperimentalnu terapiju pomoću vakcine TA-CD koja pomaže u borbi protiv zavisnosti od kokaina. Nedavno je objavljeno kako meksički naučnici rade na razvoju vakcine koja bi trebalo da umanji zavisnost od heroina, a naučnici su ga uspešno testirali na miševima.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE