Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Odloženo osnivanje evropske Agencije za kreditni rejting

    Otvaranje evropske rejting agencije je, zbog nedostatka finansijskih sredstava, odloženo, objavio je nemački list Financial Times Deutschland. Za otvaranje je potreban početni kapital od 300 miliona evra za koje međunarodna konsultantska firma Roland Berger ne može da pronađe investitore.

    Namera Evropljana da umanje dominaciju američkih agencija za kreditni rejting moraće da bude prolongirana jer, prvenstveno, francuske i nemačke banke nisu pokazale preterano interesovanje za projekat, a i mnogi drugi investitori iskazali su sumnjičavost u pogledu funkcionisanja evropske bonitetne agencije.
     

    Reputacija agencija za kreditni rejting je pala u poslednjih nekoliko godina. Dešavalo se da američke Moody’s, Standard & Poor’s i Fitch dodele najviše ocene  nekim hartijama od vrednosti, koje su u talasu globalne krize doživljavale kolaps.
     

    Najviše besa političara agencije su izazvale smanjivanjem kreditnog rejtinga evropskih zemalja što je često postajalo uzrokom novog talasa krize, a informacije o planovima agencija više puta su bile praćene naglim jačanjem dolara u odnosu na evropsku valutu.

    Najveće kreditne agencije – Moody’s, Standard & Poor’s i Fitch – nalaze se na teritoriju SAD-a, što pruža osnove Evropljanima da se govori o njihovoj pristranosti u oceni stanja zemalja zona evra.
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE