Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Drobnjak nezadovoljan privatnim firmama za puteve

    Generalni direktor javnog preduzeća Putevi Srbije Zoran Drobnjak kaže da nije zadovoljan privatnim sektorom koji se bavi održavanjem puteva. On je najavio da će uskoro biti raspisan novi tender za održavanje puteva uz oštrije kriterijume. On je najavio da će uskoro biti raspisan novi tender za održavanje puteva uz oštrije kriterijume.
     
    „Ove godine ćemo sprovesti tender za održavanje puteva, a malo ćemo pojačati i kriterijume, pa se nadamo da će biti bolje“, dodao je on.
     
    Prema rečima Drobnjaka, sistem naplate putarine u Srbiji za sada funkcioniše dobro i ne treba ga menjati, niti u to uvoditi privatni sektor.

    „Pokazalo se da je zatvoreni sistem naplate putarine, koji postoji u Srbiji, mnogo bolji od vinjeta ili video nadzora, jer u zemljama koje su imale ovaj sistem nije ostvaren dovoljan priliv sredstava“, objasnio je on.

    Drobnjak dodaje da je potrebno konkretizovati i razviti dugoročni, održiv model finasiranja državnih puteva uz obavezu primene javno-privatnog partnerstva. Prvi kriterijum za odabiranje projekata su društveno-ekonomska opravdanost, isplativost i izvodivost, a potom finansijska analiza, odnosno isplativost. Potencijalni projekti javno-privatnog partnerstva su deonice puteva Pojate-Preljina, Ruma-Šabac, Bubanj potok-Pančevo sa mostom preko Dunava i Novi Sad-Ruma sa tunelom kroz Frušku goru. Osim toga, u Studiji je identifikovana mogućnost ekspolatacije i održavanja postojećih deonica autoputeva – ili ustupanjem naplate putarine i održavanja sistema za naplatu putarine privatnom sektoru na 10 do 15 godine, ili održavanjem deonice autoputa uz koncesionu naknadu, kao zamenu za prihode od putarine.

    Drobnjak je najavio i da će za dva i po do tri meseca biti završena eksproprijacija zemljišta na trasi celog Koridora 11.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE